Pripremite se za zimu na vreme, mnogi već sada kuvaju ajvar. Pored ajvara, mogli bi da spremite još štošta jer je priprema zaliha salata za zimu prilično laka. Evo nekoliko recepata:


MEŠANA TURŠIJA
Potrebno: 10kg raznog povrća (paprike, krastavčići, šargarepe, karfiol, zeleni paradajz, može i brokoli), 10 L vode, 350gr soli, 2 vinobrana, konzervans, 2dl esencije.

U veću šerpu sipati 10 L vode, dodati so, esenciju, vinobran i konzervans i staviti na vatru da provri. Zatim presolac skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U sud namenjen za turšiju ređati dobro oprano i zdravo povrće. Red paprika, red krastavčićam red karfiola, red zelenog paradajza i red šargarepa.

Kad je povrće naređano, preko staviti rešetku (drvenu ili plastičnu), prtisnuti većim kamenom i prelidi ohlađenim persolcem. Svo povrće mora biti potopljeno u presolcu. Čuvati na hladnom mestu, a za prekrivanje je najbolji najlon za plastenike.


BARENA PAPRIKA
Potrebno: 10kg paprika, 4L vode, 5dl sirćeta, 200r soli, 200gr šećera, 2,5dl ulja, kesica bibera u zrnu, 2 glavice belog luka, veza peršunovog lista, vez celerovog lista, vinobran, konzervans.

Sipati vodu u veću šerpu, dodati sirće, so, šećer, ulje, biber, konzervans i vinobran i staviti sve to na vatru da provri. Paprike dobro oprati, izdvojiti samo zdrave, očistiti ih od drški i semena i stavljati u provreli presolac. Stavljati po 4,5 paprika u presolac na samo nekoliko sekundi ključanja. Vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati u dublji sud.

Prohlađene paprike ređati u sterilisane tegle, a između stavljati sitno seckani beli luk i sitno seckani list peršuna i celera. Napunjene tegle sa paprikama naliti presolcem, pritisnuti plastičnom rešetkom (kako bi sve paprike ostale u tečnosti) i zatvoriti. Čuvati na hladnom mestu, pokriveno.


SALATA OD CVEKLE
Potrebno: 5kg cvekle, 1L vode, 2 kašike šećera, kašika soli, 2dl sirćeta, kašika bibera u zrnu, 2 kašike narendanog rena.

U 1 L vode dodati šećer, so, biber, sirće i staviti na šporet da provri, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Cveklu skuvati u ljusci (nekoliko sati) pa ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, oljuštiti je, iseći na kolutove i njome napuniti tegle. Tegle naliti, pripremljenim ohlađenim presolcem i u svaku od njih staviti po malo narendanog rena i zatvoriti ih poklopcem.

U veći sud staviti kuhinjsku krpu i poređati tegle. Naliti sud vodom tako da tegle budu do pola u toj vodi i staviti da se zagreju na laganoj vatri. Kada voda provri, ostaviti tegle još 5 minuta u ključanju. Skloniti sa vatre i pustiti da se sve potpuno ohladi. Čuvati na hladnom mestu.


PARADAJZ ZA ZIMU
Potrebno: 10kg zrelog paradajza, nekoliko kašičica ulja, konzervans, vinobran, veza peršunovog lista, veza celerovog lista, so po ukusu, 0,5dl alkohola.

Paradajz oljuštiti, pa ga samleti na mašini za mlevenje mesa. Mleveni paradajz posoliti po ukusu, dodati konzervans, vinobran i sitno seckane listpve peršuna i celera. Sve dobro promešati pa uz pomoć levka sipati u čiste i suve flaše. U svaku flašu sipati po kašičicu ulja i zatvarati je celofanom koji je natopljen u alkoholu.

Povezati koncem ili gumicom. Ovako pipremljen paradajz može se koristiti kao dodatak jelima preko zime, ali i zasebna salata koja se servira sa crnim lukom i malo ljute aleve. Čuvati na hladnom mestu.