Zima je odavno zakucala na vrata i svima je potreban topli okrepljujući zimski napitak koji će je, pored omiljenog prazničnog duha, učiniti jednim od omiljenih godišnjih doba.


Za vreme dugih, zimskih, hladnih dana, najprijatnije je odmoriti se u fotelji kod kuće uz neki od domaćih, toplih, prijatnih i neodoljivih napitaka koje smo pripremili za vas. Probajte neke od ovih ukusnih zimskih osveženja, sigurni smo da nećete zažaliti!

Zimski čaj

zimski napitak

  • 1 litar vode
  • 150gr meda
  • 5gr karanfilića
  • 5gr cimeta
  • 30-40gr korena đumbira
  • 2 pomorandže
  • 2 limuna
  • zvezdasti anis

Priprema:

Provriti vodu (90 stepeni), dodati med i mešati dok se potpuno ne rastvori. Dodati karanfilić, cimet, đumbir, iseckane krišlke pomoranđže i limuna. Kuvati još 10 minuta. Smesu malo prohladiti, promešati pa procediti. Ukrasiti sa štapićem cimeta i zvezdastim anisom koji je jedan od omiljenih zimskih začina.


“Dimljeno” vino

  • kesica crnog čaja
  • 50ml soka od višnje
  • 20gr meda
  • 150ml crnog vina
  • polovina pomorandže
  • 4 suve šljive
  • cimet u prahu

Priprema:

U 100ml prokuvane vode dodati sok od višnje i crni čaj. Neka odstoji 5 minuta. Izvaditi crni čaj, dodati crno vino, med, cimet, kriške narandže i suve šljive. Ponovo prokuvati smesu, pustiti da odstoji 10ak minuta i procediti.


Irska kafa

  • 80ml crne kafe
  • 40ml viskija
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 30 ml šlaga

Priprema:

U toplu crnu kafu dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Sipati viski i dodati šlag.


Praznični punč

  • 250ml soka od brusnice
  • 250ml soka od narandže
  • 75ml vode
  • kašika đumbira u prahu
  • kašika cimeta u prahu
  • 1/4 kašike muškatnog oraščića u prahu
  • šećer po ukusu
  • kriške limuna i pomorandže

Priprema:

Pomešati sok od brusnice i narandže, dodati, vodu, šećer i začine. Mešati i krčkati smesu 5-10 minuta te procediti i ukrasiti po volji. Služiti toplo.


Zimska pikantna kafa

  • espresso ili šoljica crne kafe
  • 50ml toplog mleka
  • 10gr tamne čokolade
  • 1 kašika meda
  • đumbir u prahu
  • kardamon
  • cimet
  • kakao za dekoraciju

Priprema:

Otopiti čokoladu i med, dodati začine. Sipati espresso u smesu i mešati uz postepeno dodavanje umućenog mleka. Posuti kakaom i poslužiti.


Božićni čaj

  • 1,5 kašika rendane pomorandže
  • 4 karanfilića
  • 2 cimet štapića
  • 3 čaše soka od jabuke

Priprema:

Napravite vrećicu od komada gaze i ubacite rendanu pomorandžu, karanfilić i štapiće cimeta. Vežite vrećicu i ubacite u lonac sa sokom od jabuke. Kuvajte na blagoj vatri dok ne provri pa sklonite sa strane da odstoji pod poklopcem 5 minuta. Izvadite vrećicu sa začinima i poslužite ovaj napitak dok je još topao uz krišku limuna i začinima poput zvezdastog anisa ili štapića cimeta.