Sećate se naše priče o istorijskom razvoju zubne paste? Pasta bez četkice ne ide, tako da ćemo ovaj tekst posvetiti kratkom istorijskom pregledu pronalaska i razvoja četkice za zube. Danas i vrapci znaju da bez pravilnog korišćenja četkice prilikom pranja, nema zdravih i lepih zuba. 

prva četkica za zube

Prve pisane zapise o četkama za čišćenje zuba nalazimo kod Starih Grka, koji su baš kao i Rimljani, koristili šiljke za čišćenje zuba, a koje su, kako se nalazi u ovim zapisima, nasledili još od drevnih Vavilonaca. Vremenom je ovo drvce za čišćenje zuba, koje je možda najsličnije čačkalici, evoluiralo u drvo za žvakanje, koje je omogućavalo čišćenje veće površine zuba. 

Prva četkica za zube nalik današnjoj dolazi iz Kine. Trgovci iz ove zemlje su ovaj proizvod doneli i u Evropu. Ova četkica je bila napravljena od bambusovog drveta ili dobro obrađene kosti na čijem vrhu se nalazila dlaka sibirskog divljeg vepra.

 

U Evropi, koja nije imala tradiciju čišćenja zuba, smatralo se da dlaka divljeg vepra može oštetiti desni, pa se umesto ove dlake koristila konjska dlaka koja je daleko mekša. I pored ove četke, Evropljani su i dalje više praktikovali čačkalice, često napravljene od srebra ili bakra.

Oko 1780. godine, u Engleskoj je napravljena prva četkica za zube kakvu i danas poznajemo, ali je u komercijalnu proizvodnju i prodaju ušla tek u 19. veku. Drška ove četkice je pravljena od goveđe ili konjske kosti na koju je lepljena dlaka divljeg vepra ili konjska griva.

 


Pronalazak najlona, 1937. godine doveo je do zamene životinjskih dlaka četama od najlona. Mnogi će biti iznenađeni, ali do pronalaska prve električne četkice za zube, nije se dugo čekalo. Prva električna četkica za zube proizvedena je u Švajcarskoj, 1939. i ubrzo je osvojila tržište SAD-a. Proizvođač ove četkice bila je kompanija „Skvib“. U isto vreme, „Dženeral Elektrik“ lansirao je četkicu za zube na baterije. Ipak, na pojavu električne četkice za zube sa rotirajućim vrhom, čekalo se još dugo vremena. Prve ovakve četkice pojavile su se u prodaji tek 1987.

Naravno, put od prvobitnih naprava za čišćenje zuba koje su imali drevni Egipćani, do današnjih četkica za zube nosio je mnoge istorijske promene, ali je potreba ljudi da održavaju higijenu svojih zuba i svoje zdravlje na dobrom nivou, ostala nepromenjena. Za razliku od naših davnih predaka, naša sreća je nam za mnoge bolesti zuba ili za kozmetičko ulepšavanje naše vilice, na raspolaganju stoje razne metode kao što su: ugradnja zubnih implanata, bezmetalne krunice, fasete, izbeljivanje zuba i sl.