Evropske prestonice oduvek su težile da opravdaju svoj drevni helenski naziv – metropola, meter, metros (majka) i polis (grad) – i bile su baš kao i u antičko vreme pravi gradovi matice u poređenju sa gradovima u pokrajinama i kolonijama. Ni poslednjih stotinak godina nisu posustajale – svi glavni gradovi Evrope vremenom su postajali sve veći sve naseljeniji.


U tome je najdalje otišla Moskva jer se tokom poslednjih 40ak godina, ruska prestonica udesetostručila. Od 822.000, broj Moskovljana porastao je na oko 11.92 miliona.

I život u Berlinu je plamsao. Godine 1900.u ovom gradu živelo je oko 1.600.000 stanovnika, a danas ih je skoro trostruko više.


Ni prestonice Madrid, Rim i London ne zaostaju. Glavni grad Španije beleži porast broja stanovnika sa 470.000 na skoro 6.5. miliona sa okolnim opštinama i selima, Italije sa 490.000 na 4.5 miliona, a Velike Britanije sa 4.2 miliona na čak 8.8 miliona tokom samo 50 godina.


Šta tek reći za naš Beograd?
Za nešto više od jednog veka prešao je put od prestonice Kraljevine Srbije, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, DFJ, FNRJ, CFRJ, CRJ, SCG do Republike Srbije. Broj stanovnika se za to vreme uvećao gotovo 50 puta. Godine 1874. Beograd je brojao 27.605 žitelja, 1931. bilo ih je već 238.775, zatim godine 1971 skoro 1 milion. Danas Beograd ima skoro 2 miliona stanovnika, a veruje se da će godinama taj broj rasti, posebno zbog povoljnih uslova prodaja stanova na Novom Beogradu.


Iako naša prestonica nije među onima koje mogu da se takmiče i razmeću sa brojem stanovnika, ipak držimo korak sa razvojem metropola na Starom kontinentu. Zaostaje samo jedna – Pariz. Grad svetlosti izgleda da obara pogled pred tim statističkim podacima.


Francuska prestonica je među najznačajnijim gradovima, a iza nje je istorija duga 2 hiljade godina. Pariz je 1900.godine imao oko 2.5 miliona stanovnika, a 1921. više od 3 miliona. Danas ima približno 2.5 miliona, ne računajući okolna naselja. Razlog toga su skupe nekretnine i najamnine u ovoj EU prestonici. Parižani su se zbog skupog života povukli iz metropole u dvadesetak prigradskih naselja i taj trend ostao je i danas.