I dok su mnogi letnji poslovi usmereni na studente ili srednjoškolce, nema razloga zbog kojih ne možete da ostavite sve i napravite malu pauzu od kancelarijskog života, za avanturu ispunjenu suncem – i to plaćenu.


Postoji nekoliko zaista interesantnih poslova, koje možete da obavljate tokom letnjeg perioda i da u neku ruku zamenite laptop za kofer 🙂 Za neke od ovih poslova potrebne su određene veštine, kvalifikacije pa i dokumenta koja mora overiti sudski tumac, ali za većinu je potrebna volja i interesovanje da se nešto novo nauči, poseti i uradi.


Vodič

Ako ste komunikativni, spretni, volite da putujete i da učite o novim mestima, možda bi mogli da razmislite o sjajnoj opciji sezonskog vodiča. Za ovaj posao u nekim zemljama dovoljno je da znate kulturne i prirodne znamenitosti određenog područja i da se snalazite sa lokalnim stanovništvom. U turistički razvijenim zemljama nije potrebno znati lokalni jezik, ali je engleski uglavnom neophodan. Posao turističkog sezonskog vodiča odličan je privremeni sezonski posao za sve one koji imaju vremena tokom leta ili vikendima.

Tutor engleskog jezika

Na internetu postoji mnogo veb stranica (kao što su gooverseas, interchange, aupaircare) koje povezuju kako profesionalce tako i amatere – ljude koji tečno govore engleski, a traže međunarodni posao. Na takvim veb stranicama mogu se pronaći ponude za sezonske poslove širom sveta. Jedan od tih poslova je tzv, tutor engleskog jezika koji podučava decu u letnjim kampovima. Ako vas zanima da vreme provodite sa decom u stranoj zemlji, zaista možete to ostvariti.

Spasilac

Ovaj posao je letnji “klasik” za sve one koji vole stalno izlaganje suncu, bazen, more ili okean. Dovoljno je da znate da plivate i da spasavate živote naravno 🙂 U ekslkluzivnim hotelima sa 5 zvezdica ovaj posao je visoko plaćen, ali potrebne su profesionalne licence za obavljanje posla spasioca. Ako ste pak student, ovaj posao se može dobiti i preko work&travel programa, gde nije potrebna licenca, ali su pored vize, neophodni papiri koje overavaju agencije za prevođenje.

Posao na brodu

Rad u turističkoj industriji definitivno ima svoje bonuse. Ove pozicije su često sezonske, u zavisnosti od lokacije. Kruzerima i brodovima potrebni su kuvari, konobari, higijeničari, animatori, maseri, krupijei, recepcioneri, fizioterapeuti…mogućnosti za rad na brodu su brojne, a pored trostruke zarade od one koju možete imati u Srbiji za obavljanje istog posla, posao na kruzerima donosi potpuno nova neverovatna životna iskustva – a to će vam reći svako ko je imao prilike da radi na okeanu.

Radnik na farmi

Ovaj posao, iako potcenjen, jedan je od najplemenitijih poslova koji pozitivno utiču na zdravlje svakoga ko ga obavlja. Pored toga što su smeštaj i hrana u većini slučajeva obezbeđeni, rad na njivi u prirodi pod suncem mnogo je bolji po zdravlje čoveka, u odnosu na kancelarijski posao pod stresom. U stranim zemljama poput Nemačke, posao radnika na farmi plaća se između 1000 i 1500 eura.