U gradu kao što je Solun, koji je izuzetno bogat kako istorijski tako i kulturno, uvek postoji više mesta koja možete posetiti. Mi ćemo ovom prilikom sa vama podeliti par atrakcija koje možete posetiti za jedan dan, kada ste u kratkoj poseti ovom prelepom istorijskom gradu.


Na prvom mestu je naravno čuvena Bela kula koja je praktično simbol Soluna. Za kartu, kako biste mogli da uđete u muzej, potrebno je da izdvojite 2 evra. Dok budete koračali kružnim stepenicama imaćete osećaj kao da plovite kroz prošlost Soluna. Jedna od zanimljivih činjenica jeste da je grad dobio ime po sestri Aleksandra Velikog koja se zvala Tesaloniki. Kao najlepša uspomena obilaska ove kule će vam sigurno ostati savršen pogled sa vrha. Ova kula je izgrađena u 12. veku i u pitanju je vizantijska tvrđava koja je rekonstruisana u vreme Otomanske imperije kao odbrana luke. U jednom periodu je bila čak i zatvor, a danas je izuzetno moderan, interaktivan muzej.

Bela kula 
 
Ubrzo nakon toga ćete šetnjom kroz luku naići i na Aristotelov trg. Predlažemo vam da se tu osvežite nekim sokom, sladoledom ili kaficom. Postoje mnogobrojne poslastičarnice, ali sigurni smo da će vam jedna privuću posebnu pažnju. Dovoljno je da bacite pogled na izlog koji ne možete omašiti i voda će vam odmah poći na usta. Ne libite se da probate sve što vam deluje privlačno – nećete zažaliti! Na ovom trgu možete napraviti zaista lepe fotografije. Posebnu čar mu daju cvetni aranžmani koji su više nego atrkativna pozadina za nezaboravnu fotografiju.
 Aristotelov trg
Sigurno ste čuli i za solunsku Aju Sofiju – Crkvu Svete mudrosti koja se nalazi poprečno u odnosu na Aristotelov trg. Ljubitelji verskih objekata mogu je besplatno posetiti i uživati u lepoti njenih mozaika.
Građevina koju ne smete propustiti da posetite je svakako Rotonda ili na grčkom jeziku –Kamara koja je jedna od najstarijih očuvanih palata iz perioda Rimskog doba. Ono što je posebno krasi jesu fascinantni mozaici koji joj daju na posebnoj vrednosti. Još jedna zanimljivost vezana za ovu građevinu je što se tu baš tu nalazi jedini preostali minaret iz perioda Otomanskog doba.

Rotonda Solun
 
Predlažemo vam da ručate u blizini Galerijevog slavoluka koji je podignut u čast pobede nad Persijancima početkom 4.veka nove ere. Imaćete lep pogled i veliki izbor lepih mesta za ukusan i kvalitetan obrok.Solun krasi i desetak muzeja od kojih su najpoznatiji i najzanimljiviji Arheološki i muzej Vizantijske kulture koje treba obići ukoliko imate vremena.
Za kraj ovog obilaska, dame će zasigurno poželeti i malu šoping turu po kojoj je Solun poznat. Najpopularniji je svakako trži centar Kosmos u kojem možete pronaći bukvalno sve što poželite.
Na kraju moramo reći da Solun nije isključivo vikend destinacija i da ovaj lučki grad nudi mnogo zanimljivih destinacija za istraživanje i provod.

Zato, ako ste u mogućnosti obavezno se uputite put Soluna!
Autor: Selena Vignjević