Mnogi trikovi i saveti za svakodnevni život mogu biti stvarno genijalni, a neki se koriste generacijama unazad – poput onih vezanih za korisna svojstva sode bikarbone.


Saveti naših baka oduvek su bili korisni, ali neke je pojeo zub vremena. Mi smo odlučili da vas podsetimo na 10 krajnje korisnih trikova za svakodnevni život, koji su bili popularni među generacijama naših baka, a koji i dan danas imaju smisla.

 1. Cveće u vazi će živeti duže ako stavite jedan izmrvljen aspirin u vodu.
  Salicilna kiselina ubija bakterije u vodi i tako produžava život cveću. Ukoliko nemate aspirin, savet naših baka je mešavina šećera, varikine i soka od limuna.
 2. Za masne fleke na odeći – pospite dosta soli na fleku nastalu od ulja. So apsorbuje većinu masti na velikim flekama koje će se nakon toga lakše oprati, a male fleke bi trebalo potpuno da nestanu.
 3. So takođe pomaže u otklanjanju pregorelog dna na loncima i tiganjima. Sipajte puno soli u malo vode i kuvajte do ključanja nekih 15-20 minuta. Nakon toga oribajte dno šerpe i izgarana površina biće očišćena bez upotrebe specijalnih hemikalija.
 4. Kako bi se oslobodili tamnih mrlja na prstima nastalih od cvekle ili nekog drugog tamnog voća ili povrća, koristite limunov sok. Pranje sapunom samo će još više učvrstiti ljubičastu boju. Umesto toga, oribajte prste kriškom od limuna ili potopite ruke u limunovu vodicu.
 5. Kako bi bili sigurni da belance iz jaja neće iscureti tokom kuvanja, dodajte malo soli i sode bikarbone u vodu za kuvanje jaja. To će takođe olakšati njihovo ljuštenje, a ukus će ostati isti.
 6. Sigurno vam se dešavalo da hleb stariji nekoliko sati ili dana počne da se raspada dok ga sečete. Da bi to izbegli, potopite nož u vrelu vodu i hleb će se lako iseći na kriške, bez mrvica okolo.
 7. Ujedi od buva i komarca imaju svoje prirodne protivnike, a najsnažniji su beli luk, med, aloja vera ili čuvarkuća. Bilo šta od navedenog namažite preko upaljenog mesta na koži i svrab i iritacije će se potpuno povući. Ovo je posebno značajno za novorođenčad jer se ne savetuje mazanje bilo kakvih farmaceutskih hemikalija na tako mladoj koži.
 8. Nekada su naše bake verovale da upala pluća može da nastane i ukoliko se prostorije ne provetravaju dovoljno. Naime, suv vazduh u stanu dovodi do sušenja i ostalih disajnih puteva. U kombinaciji sa mikroorganizmima i prašinom u vazduhu, podstiče se stvaranje virusa. Pri prodaji nekretnina ili selidbe, naše bake su često proveravale vlažnost vazduha u kući stavljanjem staklenih rakijskih čašica sa vodom na grejna tela. Ukoliko voda iščezne u roku od 24 sata, odustajale su od boravljenja u takvim kućama na duže staze. Kako bi bili sigurni da vam je vazduh čist i dovoljno vlažan, provetravajte prostorije svakodnevno bez obzira na spoljašnju temperaturu i koristite činije za radijatore sa vodom.
 9. Uprljane kvake na vratima i prozorima možete očistiti dečijim puderom. Da bi temeljnije očistili metalne kvake na starijim prozorima i vratima, napravite smesu od dečjeg pudera i alkohola, a zatim trljajte flanelskom krpom dok im se ne povrati sjaj.
 10. I na kraju, jedan od najznačajnijih saveta svih baka pa i deka je – ako ne možete da živite na selu, potrudite se da bar dvadesetak i više dana godišnje provedete van grada, u nekom seoskom domaćinstvu. Nijedan supermarket, fast food, pa i gradska pijaca u današnje vreme ne može zameniti ono što pruža život na selu. A savet koji će vam uputiti svaki deka je da prodate nekretninu u Beogradu (ukoliko ih srećom imate više) i zamenite je kućom u selu. Kako starite, shvatićete da je to bila jedna od najpametnijih odluka koju ste mogli da donesete tokom života 🙂