editovanjeEditovanje fotografija je danas postalo nešto sasvim normalno, skoro kao ispijanje jutarnje kafe. Danas skoro svi imaju nalog na Instagramu i žele da baš njihove budu atraktivne i drugačije od drugih. Iako Instragram poseduje svoje filtere, ljudi uglavnom pre nego što postave fotografiju, koriste i neku dodatnu aplikaciju za editovanje. Moramo reći da je mnogo izrađenih aplikacija za ovu namenu. Ovom prilikom ćemo vam predstaviti par aplikacija koje će promeniti vaš „fotografsko-umetnički“ pristup.


VSCO Cam

Ova aplikacija je dostupna za iOS i na Android telefone. Naplaćivala se kada se pojavila, međutim pre nekog vremena je postala besplatna na opšte oduševljenje fanova kvalitetne fotografije. Poseduje veliki broj filtera koji su znatno bolji od onih na Instagramu.

Ovde možete editovati jačinu svetla, kontrast, saturaciju, veličinu, oštrinu, senke i mnoge druge karakteristike fotografije. Početnicima će biti možda malo čudno da je koriste na početku jer filteri ne poseduju imena već šifre i gradaciju, ali verujemo da će se lako snaći nakon samo par dana. Svaki od pribora za editovanje ima svoju specijalnu ikonicu, za koju će vam takođe biti potrebno malo vremena da naučite koja je koja, ali budite uvereni da će vredeti!

VSCO cam

Snapseed

Snapseed postoji kao IOS i kao aplikacija za Android telefone. Ova aplikacija važi za intuitivnu aplikaciju koja je prilično laka za korišćenje. Kada dodate fotografije u aplikaciju, prikazaće vam se meni sa opcijama za editovanje i lako ćete se snaći gde možete da je isečete, gde da podesite kontrast, a gde filtere. Kada uđete u željenu opciju jednostavnim povlačenjem prsta na stranu (na desno) možete povećavati odnosno smanjivati željeni efekat date opcije. Lako se možete vratiti i na početnu verziju ili bar blaži efekat, jednostavnim povlačenjem prsta sa desna na levo. Prednost VSCO Cam aplikacije je veći broj efekata, dok je prednost Snapseed aplikacije jednostavnost u korišćenju.

Snapseed

Pixlr Express

Ovu aplikaciju možete koristiti i na svom kompjuteru, kao i na Android i iOS uređajima i prilično će vam olakšati život kada je u pitanju editovanje fotografija. Odlično će vam doći u slučajevima kada želite brzo i lako da popravite neke greške ili linije. Ova aplikacija je odlična za korekcije ako je fotografija malo mutnija zbog prašine na sočivu vašeg telefona ili ukoliko je blic uništio delić vaše fotografije. Predstavlja odličnu kopiju Photoshop-a prilagođenu za početnika. Sve ono što vam je potrebno kada editujete privatne fotografije možete naći u ovoj sjajnoj aplikaciji.

Pixlr Express

Repix

Ukoliko ste veliki esteta pa želite da i vaše aplikacije lepo izgledaju, sigurni smo da će vam se dopasti sledeće dve aplikacije. Repix je odlična aplikacija koja pored lepog dizajna poseduje i kul filtere, kao i osnovne opcije fotoeditovanja poput kontrasta i saturacije, pa čak i „efekata lažnog fleša“ i pretvaranja fotografije u poster.

Repix

Litely

Litely je aplikacija veoma slična prethodnoj, samo što je mnogo lakša za korišćenje. Ono što je izdvaja na ovoj listi jeste što kod nje sa jednostavnim povlačenjem prsta možete da vidite početnu i završnu verziju fotografije, što će vam olakšati da uvidite da li ste zadovoljni efektom koji ste postigli.

Litely

Autor: Selena Vignjević

Save