U davna vremena, u različitim kulturama, narodi iz raznih krajeva sveta određenu vrstu hrane smatrali su sredstvom za izazivanje ljubavnog nagona. Drugim rečima, za neko jelo, voće, povrće ili začin govorili su da je afrodizijak.


Kao što je poznato, Afrodita je bila grčka boginja ljubavi, a “afrodizija” je na grčkom jeziku označavala jedan oblik “ljubavnog ludila”.

Afrodizijaci su zato smatrani sredstvom za izazivanje ljubavne želje i snage. Stare kulture su plodove iz prirode izjednačavale sa plodnošću samog čoveka.

Evo nekoliko primera koji su potvrdili pretpostavke i na naučnoj osnovi:


Cimet

Legenda kaže da je kraljica od Sabe zadivila kralja Solomona ne samo pameću i bogatstvom, već i mirisom. Kada je stigla u Jerusalim, kraljica od Sabe je namazala telo uljem od cimeta, pre susreta sa kraljem koji nakon toga, nije mogao da joj odoli.

Đumbir

Ova moćna namirnica je u antička vremena smatrana izvorom ljubavne snage. Muškarci su pili čaj od cvetova đumbira, a ako bi devojka nosila venac od cvetova đumbira, postala bi izazovna. Kada je đumbir iz Egipta stigao u antički Rim, odmah je proglašen ljubavnim začinom afrodizijakom

Avokado

Asteci su drvo avokada nazivali “Ahuacuatl” što znači – drvo testisa. U stvari, veruje se da su plodovi koji u paru vise sa grana, predstavnici “biljne jednakosti”. Neka novija istraživanja doprinela su ubeđenju iz starih vremena da muškarac koji jede avokado ima veliku ljubavnu moć.

Med

Zaista je nemoguće zaobići med kada su u pitanju sve dobrobiti zdravlja i lepote. Drevni Egipćani med su koristili kao lek, a između ostalog, smatrali su da treba da ga konzumiraju žene koje ne mogu da donesu potomstvo na svet, ali i muškarci čija je polna moć mala. Muškarci su ozbiljnije shvatili ovaj savet pa se med, u kombinaciji sa orasima do dana današnjeg smatra jednim od najmoćnijih afrodizijaka.

Ostrige

Ostrige su Rimljani smatrali ljubavnom hranom sa razlogom. Tada se verovalo da onaj ko jede ostrige i pije vino ima na umu samo ljubav. Toj pretpostavci doprineo je i sam izgled školjke koji su upoređivali sa ženskim genitalijama. Po naučnoj osnovi, ostrige sadrže vrstu cinka od kojeg neposredno zavisi produkcija muškog testosterona, a čuveni Kazanova navodno je jeo 50 ostriga svakog jutra.