Polako se bliži praznično zimsko vreme i svi znamo šta to može da znači – po koji kilogram viška koji će nas nervirati svaki put kada pokušamo da uđemo u odeću iz prethodne sezone. Sigurno se pitate kako da smršate bez imalo truda.
Odmah ćemo reći, nikako.

U ovom tekstu pozabavićemo se održavanjem optimalne telesne težine, uz malo truda koji se odnosi na promene navika u ishrani, ali ne i na skraćivanje uživaka u vidu slatkih zalogajčića koji vesele svaku prazničnu dušu.


Po savetima gastroenterologa, često uopšte nije potrebno latiti se neke stroge dijete kako bi izgubili višak kilograma. Potrebno je samo uvesti zdrave navike u ishrani i naučiti šta škodi organizmu, a šta ne.

Uz ovih nekoliko saveta sigurno ćete smršati koji kilogram, a ukoliko se pridržavate ovakvih navika ceo život, budite sigurni da se nećete ugojiti.

Pre svega, postoji jedna alegorija – “tri bele smrti”, a odnosi se na šećer, brašno i so. To je ono što treba izbegavati koliko god  je moguće kada je u pitanju zdrava ishrana. Zaključajte i sakrijte od sebe vreće sa ova 3 bela praha koji se, samo naizgled čine neophodnim za hedoniste.

U nastavku sledi nekoliko saveta gastroenterologa koji se tiču dijete koja nije “dijeta” što znači da se ne morate odreći obroka normalne veličine ili slatkih poslastica kako bi izgledali pristojno:

  • Ujutru na prazan stomak popiti čašu mlake vode sa kašičicom prirodnog jabukovog sirćeta i malo meda. Nakon toga doručkovati.
  • Piti po jednu čašu vode na svakih sat i po vremena u toku dana.
  • Od slatkiša je dozvoljeno jesti sve osim kupovnih slatkiša – čokoladica, keksova i svih vrsta poslastica koji su deo masovne proizvodnje. Domaći kolači i bakine torte su dozvoljeni u ograničenim količinama.
  • Obavezno pojesti bar jednu voćku dnevno, a poželjno je više.
  • Kafu zameniti zelenim ili crnim čajem, a šećer medom.
  • Ne večerati minimum 2 sata pre spavanja.
  • Izbegavati testo i sve vrste grickalica. Umesto toga, konzumirajte orašaste plodove, suvo voće, integralni keks, pirinčane pločice i slično.
  • Isto tako, izbegavajte gazirane napitke i kupovne sokove. Pijte limunadu, ceđeno voće, gaziranu ili običnu vodu.
  • Od mesa je dozvoljeno sve osim prerađevina i prženog mesa kao i onog sa roštilja.
  • Hranu koju niste pojeli možete držati u frižideru u posebnim folijama, ne više od jednog dana, jer i najpažljivije pripremljen obrok u takvim uslovima gubi hranljivu vrednost, vitamine i minerale nakon više od dvadesetak sati.

I na kraju, vodite se onom izrekom “doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju”. Suština je u tome da bi doručak trebalo da bude najkaloričniji obrok jer upravo taj obrok pruža energiju telu za čitav dan, a ručak ga nadopunjuje.

Isto tako, trudite se da ne kupujete gotove obroke već da ih sami pravite i da vam sveže pripremljena hrana bude primarna stvar u ishrani.

Neka vam supermarket služi za nabavku kućnih potrepština, a za kupovinu namirnica za ishranu radije odaberite pijacu. Za grickalice, užinu pa i kozmetiku odaberite prodavnice zdrave hrane.

Ovo je prilično lako zar ne? Zapamtite ove savete kako bi vremenom postale navike i primetićete da nećete više biti skloni gojenju kao nekada.

Pored koristi za vitko telo, ovakve navike u ishrani doprinose zdravlju jer ćete izbeći sve aditive, konzervanse i štetne dodatke koji se stavljaju u gotovo sve proizvode namenjene masovnoj proizvodnji.