Vrlo često se u javnosti postavlja sasvim logično pitanje u vezi korišćenja putera (maslaca) i margarina. Koja od ove dve namirnice je zdravija za upotrebu, odnosno koja je manje štetna?


Margarin se na svetskoj pozornici trgovine pojavio daleke 1869. godine, napravljen kao bleda kopija putera, i bio je namenjen radničkoj klasi. Dobija se takozvanim procesom hidrogenizacije na temperaturi od 260 ºC, pri kojoj se biljna ulja transformišu u čvrsto stanje. Ovim procesom se postiže bolji ukus i mazivost. Međutim, nezasićene masne kiseline se tim postupkom prevode u zasićene masti, pa margarin predstavlja kombinaciju izmenjenih i zasićenih masti. Iako ne sadrže holesterol, hidrogenisane masti su mnogo štetnije po zdravlje nego holesterol iz putera.

Već posle ovih relevantnih podataka može se izvesti zaključak da margarin treba izbegavati pri konzumaciji hrane u što većoj meri, ali i pored toga i dalje prisutan je u ishrani.

Sa druge strane za puter (maslac) može se reći da je jedna prirodna i hranljiva namirnica, ali ipak i ovu informaciju treba uzeti sa rezervom, jer i on sadrži veliku količinu zasićenih masti. Šta više, i puter i margarin imaju skoro isti broj kalorija i masti, jedna kašika ovih namirnica ima 100 kalorija i oko 11 do 12 grama masti. Ono što ih najviše razlikuje je tip masnoća koje se nalaze u njima.

Treba napomenuti da postoje tri vrste putera:

1) puter koji se pravi od sirovog mleka
2) organski puter od pasterizovanog mleka
3) puter koji se u najvećoj meri može naći na rafovima prodavnica, a koji predstvalja mešavinu prve i druge vrste

Kao potencijalna zamena puteru, za one koji izbegavaju korišćenja mleka i namirnica mlečnog porekla, kao veoma zdrava alternativa preporučuje se kokosovo ulje, jer ono ne sadži veliki broj kalorija, a pored toga utiče da se masne naslage manje talože na krvnim sudovima.

Ono što zasigurno možemo reći za ove dve namirnice jeste činjenica da ih nutricionisti svakako ne preporučuju kao deo ishrane koju treba svakodnevno koristiti, ali s obzirom da su neizostavni sastojak u pravljenju slatkih poslastica, onda ipak prednost dajemo puteru (maslacu).