Ko još ne voli zimnicu? Ko još ne voli kada dođu dani kada je vreme da se otvori tegla kiselih krastavčića, karfiola, turšije, ajvara… Zimnica je jedna od onih radosti koje zima pruža, a posebno domaćicama koje uživaju u pripremanju iste.


Svaka prava domaćica voli kada se njena zimnica pohvali i kada se ljudi pitaju šta je to što je učinilo tako posebnom. U nastavku teksta pročitajte nekoliko recepata, kako za slatku tako i za slanu zimnicu, koji su isprobani i sigurno dobri (nesebično ih je podelila koleginica iz prevodilacke agencije 🙂 ).

 

 


Stari dobri kiseli krastavčići u sirćetu

Očistite krastavčiće, isperite ih dobro hladnom vodom i dobro istrljajte krpom da odstranite svaku prljavštinu, pazeći da pritom ne izgulite koru. Pustite da provedu 24 sata posuti krupnom solju. Zatim ih ocedite, na nekoliko minuta potopite u sirćetnu vodu pa ih opet ocedite.

Napunite teglu do dve trećine visine, dodajući im razne aromatične trave i druge začine po izboru – zrnca slačice, crveni luk, korijander, lovor, mirođiju… Završite prelivanjem sirćetom sve do ivice tegle pa dobro zatvorite tegle i odložite na tamno mesto.


Artičoke u ulju

Pripremite artičoke tako što ćete odstraniti spoljašnje listove i ostaviti drške dužinu do 2-3cm. Stavite ih u veliki lonac i prekrijte maslinovim uljem. Možete ih prethodno malo izgrilovati. Dodajte nekoliko prstohvata soli, 1 supenu kašiku limunovog soka. Poklopite lonac pa kuvajte na blagoj vatri oko 30minuta, zavisno od veličine artičoka. Proverite da li su kuvane bockajući ih čačkalicom.

Pustite da se ohlade pa poređajte u sterilisane tegle i polijte do vrha prethodno prohlađenim uljem u kojem su se kuvale. U svaku teglu stavite po 1 čen luka presečen na dva dela i malo timijana. Zatvorite tegle i ostavite da odstoje daleko od svetlosti najmanje mesec dana pre konzumiranja.


Konzervisano voće u teglama sa medom

Izaberite sveže voće (jabuke, kajsije, višnje, isečene kriške pomorandži, trešnje..) i malo ga blanširajte da postane mekše i prijemčivije pa naređajte cele voćke u sterilisane tegle. Zatim rastvorite med u nekom sirćetu (tzv. “oksimel”), pa dodajte malo karanfilića i promešajte.

Dok je još vrelo, sipajte preko voća proceđeni sok do ivice – tako da sasvim pokrije voće, pa zatvorite teglu i ostavite da stoji minimum 2 nedelje pre konzumiranja.

Uživajte u pripremanju svoje zimnice!