Sladoled od jagode vole svi, a ako je domaći i ukusan nema mu ravnog!

Vreme sladoleda i jagoda konačno je počelo i nema ničeg lepšeg od mirisa jagoda koji se širi po pijacama i marketima. Sigurni smo da ste do sada već kupili ovo neodoljivo i omiljeno voće mnogih od nas, i zašto ne biste odvojili malo vremena da napravite jedan od najukusnijih domaćih sladoleda po jednostavnom receptu vrhunskih poslastičara!
Jednom kada probate ovaj sladoled, postaće vam omiljen letnji dezert.
Ne vole ga samo deca već i odrasli, a istu bazu recepta možete korisiti i za drugo voće ili čokoladu. Mi smo ga probali i nestao je za tili-čas! 🙂


jagodeSve što vam je potrebno za recept:

  • 1/2 kg jagoda
  • 6 kašika šećera
  • 12 kašika vode
  • 30 grama bele čokolade
  • 2 šolje (oko 470ml) slatke pavlake ili punomasnog milerama
  • 6 kašika kondenzovanog mleka* (možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili u većim marketima, a na kraju teksta vam nudimo i insant recept za domaće kondenzovano mleko)
  • 1 kašika ekstrakta ili arome od vanile
    jagoda sladoledOtopite šećer u vodi zagrevajući ga dok ne postane kao sirup. Dodajte iseckane jagode i kuvajte dok smesa ne proključa pa smanjite vatru. Povremeno mešajte varjačom oko 15 minuta. Sklonite sa vatre, pustite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi pa sklonite u frižider na pola sata.

Otopite belu čokoladu i umutite slatku pavlaku. Izvadite smesu od jagoda iz frižidera pa polako dodajte kondenzovano mleko, otopljenu čokoladu i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte i umućenu slatku pavlaku ili mileram i promešajte dok se smesa ne sjedini. Sklonite je u friz na 6 sati i sladoled je gotov! Mljac!


*Kondenzovano mleko (instant varijanta) – sastojci:

  • Šolja mleka u prahu
  • 2/3 šolje šećera
  • 3 kašike putera, na sobnoj temperaturi
  • malo ekstrakta vanile
  • 1/3 šolje ključale vode

Sve sastojke umiksajte dok ne dobijete željenu gustinu, oko 1-2 minuta. Ako vam je mleko previše gusto dodajte još vrele vode, pa mutite još malo i potom ostavite u frižider da se ohladi.