Smanjivanje obroka zaista ne mora biti bolno iskustvo dokle god se odlučite za namirnice koje su zdrave, koje održavaju energiju i drže glad na rastojanju.


Namirnice koje ćemo vam predstaviti ne samo da su dobre za vas već podstiču gubitak težine, namenjene su održavanju zdrave energije i čine da dugo nakon njih ne osećate glad. Ako ih uključite u svakodnevnu prehranu bićete puni energije koja se neće nagomilavati poput masnih naslaga već će učiniti da postanete vitalni, zdravi i snažniji.

pumpkinshelpyouloseweight 1 300x200 Namirnice uz koje ćete jesti manje naučno dokazanozdravlje novosti %tag

BUNDEVA
Gusta konzistentnost bundeve u sebi sadrži puno vlakana koja pomažu u regulisanju probavnog sistema, a gotovo i da nema masnoća. Plod bundeve sadrži čak 90% vode, mnogo minerala i vitamina i zbog toga je idealna namirnica za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.

Ima samo 28 kalorija u 100 grama, a u njoj se nalaze i dva moćna vitamina – T (utiče na metabolizam) i K (reguliše gustinu krvi). Ono što je manje poznato je da bundeva takođe sadrži aminkiselinu koja podstiče izlučivanje seratonina – hormona sreće. U svakodnevnoj ishrani bundeva sprečava anksioznost i pojavu depresije.

greek yogurt1 300x188 Namirnice uz koje ćete jesti manje naučno dokazanozdravlje novosti %tag GRČKI JOGURT
Ova vrsta jogurta u sebi sadrži duplo veću dozu proteina u odnosu na obični i zbog toga dodatno utiče na potrošnju zdrave energije tokom celog dana. U grčkom jogurtu nalaze se bakterije koje su od izuzetne koristi za digestivni trakt. Sadrži 57 kalorija na 100 grama i potpomaže izbacivanju vode iz organizma.

Ovo je najbolji izbor za obrok posle treninga jer opušta mišiće, a ujedno hrani telo, a najveći efekat postiže se ukoliko ga pomešate sa žitaricama i pojedete sat vremena nakon treninga.

beans 300x208 Namirnice uz koje ćete jesti manje naučno dokazanozdravlje novosti %tagMAHUNARKE
Mahunasto povrće puno je vlakana koja se polako vare u telu. Sadrži dovoljno vitamina i minerala koji zadovoljavaju sve dnevne nutrutuvne potrebe za kalijumom, gvožđem i magnezijumom. Ukoliko mahunasto povrće poput pasulja ili graška ubacite i u supe i čorbe oni će delovati kao prirodni antioksidant koji će vam odložiti osećaj gladi.

Dijeta ili ishrana koja sadrži šaku mahunarki dnevno umanjuje loš holesterol i nivo triglicerida,a rizik od srčanih oboljenja manji je za čak 26% u odnosu na one koji malo ili nimalo konzumiraju ovu vrstu plodova.

apples1 300x180 Namirnice uz koje ćete jesti manje naučno dokazanozdravlje novosti %tagJABUKE
Pored toga što predstavljaju jednu od najzdravijih namirnica, jabuke će vam pomoći i u regulisanju telesne težine. Ako vam se učini da ste nakon obroka još uvek gladni, pojedite jednu polovinu jabuke. Vlakna u jabukama umanjuju žudnju za slatkišima nakon obroka.

Napravite napitak od izblendirane jabuke (ne skidajte koru jer sadrži pektin koji reguliše upalna stanja povezana sa gojaznošću) i cimeta. Ovaj napitak reguliše krvni pritisak i depresiju, a ukoliko se pravilno čuva potpuno je nekvarljiv. Talog i plesni ne utiču na gubitak lekovitog svojstva.