Čovek bi pomislio da ovaj naslov zvuči malo bizarno. Ali je ovo jedan od rektih tekstova kojih ćete se se setiti u neočekivanim situacijama, koje zaista svakom mogu da se dogode pa čak i kad je preživljavanje u pitanju. Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u raznoraznim, pa i rizičnim situacijama.


Aleksandar Oboimov, poznati istraživač Arktika, nikada neće zaboraviti kako je jedan od njegovih učenika spasio čitav tim kojeg je pojurio gladni polarni medved, skidajući odeću sa tela, deo po deo. U početku je učenik bacio rukavice i kaputić i ugledao medveda kako zastaje. Jednom kada je video da ovo funkcioniše, spustio je i jaknu na pod, a polarni medved se zaustavio da je njuška. To je dalo vremena svima da potrče i pobegnu na čamac gde su bili sigurni. Neka ova priča simbolično bude jedan od prvih saveta za preživljavanje koje ćete pročitati u ovom tekstu 🙂

❂ Dakle, ako vas medved pojuri, bacite odevne predmete poput šešira ili rukavica i bežite. Otkriveno je da medvedi imaju ADHD (hiperaktivni poremećaj sa nedostatkom pažnje) i najverovatnije će zastati da ponjuše ono što ste bacili, pružajući vam više vremena da pobegnete na sigurno.

❂ Kada putujete, napravite plan putovanja, zapišite i ostavite ga kod nekoga. U slučaju da naiđete na opasne ljude, recite im da vas neko čeka tamo gde idete, u određeno vreme. Na ovaj način više nećete biti „laka“ žrtva.

❂ Ako u hitnim slučajevima morate da otvorite zaključana vrata brzo i bez ključa, udarajte snažno nogom pored ručke i blizu brave. Izbegavajte upotrebu ramena ili leđa. Brava će se lakše polomiti.

❂ Ako se nalazite u autobusu u koji su upali pljačkaši, zabarakadirajte svoje privatne stvari i pravite se da spavate. Naučno je dokazano da lopovi i pljačkaši zaobilaze one koji spavaju ili koji se prave da ih nisu primetili, jer oni u trenutku pljačkanja moraju obratiti punu pažnju na svoje okruženje pa će im tako neko mnogo aktiviji zaokupiti pažnju.

❂ Ako se nađete u situaciji gde morate hitno da zovete policiju, uvek prvo recite lokaciju na kojoj ste nalazite. Ako se desi da vam se prekine veza, policija će imati ono najpotrebnije – a to je mesto na kojem se nalazite i poslaće službenike na proveru. Još jedan interesantan savet je da ljudima koji vas podsećaju na kriminalce, kidnapere i bilo koga sa druge strane zakona, kažete da je vaš posao prodaja mobilnih telefona. Veća je verovatnoća da će vas ostaviti na miru jer ćete im iz istih razloga možda biti potrebni, ma koliko to čudno zvučalo.

❂ Električne instalacije koje će najverovatnije proizvesti požar u vrlo kratkom periodu, pre nego što se zapale – osećaju se na urin ili na ribu. Dakle, ako u vašoj kući ili zgradi osetite sličan miris bez razloga, imajte na umu da ste u potencijalnoj opasnosti i reagujte pravovremeno.

❂ Ako se nađete u situaciji da morate da uradite reanimaciju nekoj osobi, nemojte da prestajete sa tim sve dok ne dođe hitna pomoć. Reanimacija pritiskanjem grudnog koša ne treba da probudi osobu već je cilj reanimacije zapravo omogućavanje krvi da dođe do mozga, kako bi se izbeglo oštećenje organa.

❂ Izbegavajte sredstva za čišćenje na bazi amonijaka što više možete. Amonijak u dodiru sa drugim materijama oslobađa se otrovnu paru zvanu hloramin, koja vas može ubiti ako je udišete. Iz istog razloga frizeri preporučuju izbegavanje farbe sa amonijakom.

❂ U slučaju srčanog udara lekari savetuju uzimanje aspirina. Odmah treba sažvakati tabletu i popiti je sa čašom vode, umesto da je progutate celu. Na ovaj način će se brže apsorbovati.

❂ Ako prelazite ulicu i ugledate odraz sunca na vetrobranskom staklu dolazećeg automobila, ne prelazite – vozač možda neće uspeti da vas ugleda na vreme, zbog bleska sunčeve svetlosti.

❂ Ako neko u vašoj okolini bude izboden, ne uklanjajte nož iz rane. Nož – ili bilo koji drugi predmet – deluju kao čep na ozlede i smanjuje brz gubitak krvi. Pokušajte da pritisnete ranu oko njega komadom tkanine i pozovite hitnu pomoć.

❂ Ako upadnete u ekstremno hladnu vodu, pokušajte prvo jedan minut da plutate kako bi disanje i pokrete tela doveli u kontrolu. Tek nakon što se prethodno umirite, telo će imati više snage da pliva.

❂ Ako vam se učini da vas neko prati, zagrlite prvu osobu na koju naiđete i šapnite mu/joj na uvo dok ga/je grlite o tome šta se događa. Velika je verovatnoća da će početi da se pretvaraju da vas poznaju i da će zajedno sa vama nastaviti dalje kretanje.

❂ Ako počnete da se gušite, a nema nikoga u blizini, možete pokušati tzv.Hajmlihov manevar na sebi – koristeći tvrdu podlogu kao što su sto ili naslon stolice. Gurnite palac jedne ruke (koji ćete postaviti ispod grudnog koša) drugom rukom iz sve snage, dok se presavijate preko tvrde podloge.

❂ Da biste iz automobila u pokretu izašli živi i sa minimalnim brojem povreda, spustite jednu nogu i napravite korak umesto da iskačete. To će znatno smanjiti brzinu telu.

❂ Još jedan savet za vozače – ako shvatite da vas prati automobil stranca, uključite levi pokazivač pravca, ali skrenite desno u poslednjem trenutku.

❂ Kada ronite na otvorenom moru i primetite da su sve ribe odjednom nestale ili počele da iskaču iz vode, to nije dobar znak – to znači da se morski psi potencijalno približavaju. Ista stvar se odnosi i na šumu – sa malim životinjama i grabljivcima. Iznenadna tišina na takvim mestima nikada nije dobar znak.

Budite sigurni da su ovi saveti i više nego korisni u životu i za preživljavanje, jer zlu ne trebalo, ali nikada se ne zna. Ukoliko imate još neki zanimljivi savet za potencijalno rizične situacije u životu, podelite ih u komentarima.