il 340x270.564688941 1nhv Domaća pileća supa zamena za svaki lek zdravlje novosti %tagDomaća pileća supa i njena delotvornost poznata je još od 12. veka, kada ju je jevrejski lekar i filozof Mojsije Majmonid prepisivao kao lek protiv prehlade i astme. Nije poznato koliko je ovaj srednjevekovni lekar bio upoznat sa hemijskim sastavom supe, ali današnja istraživanja idu u prilog njegovoj terapiji.

Na osnovu nedavnih istraživanja koja je sproveo čuveni pulmolog Dr. Ervin Ziment, dokazano je da domaća pileća supa zaista ima terapeutska svojstva.

Prvo, pileće meso sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa tokom njegovog kuvanja. Ova aminokiselina je po sastavu slična acetilcisteinu – supstanci koja je osnovni sastojak lekova koji se prepisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Inače, njen zadatak je da razloži sluz u nosu i grlu i tako olakša disanje.
Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom. Dr. Ziment je u svojoj studiji naglasio da se lekovitost pileće supe višestruko pojačava kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova belog luka i zrna bibera, pošto ovi začini “rade” po principu savremenih lekova protiv kašlja – smanjuju gustinu sluzi i olakšavaju disanje.  Beli luk sadrži selen, moćni antioksidant koji zajedno sa vitaminom E, učestvuje u procesu jačanja imuniteta.

Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije. S obzirom na to da je pred nama hladan period kada je mogućnost nastanka infekcije velika, savetujemo vam da svakog dana ponudite detetu tanjir domaće pileće supe napravljenje po receptu doktora Zimenta. 


Osim što je ukusna i lekovita, pileća supa obezbeđuje
hidrataciju organizma i stimuliše apetit deteta. Konzumiranje 3 puta nedeljno preventivno utiče protiv virusa.

Originalni recept za domaću pileću supu po doktoru Zimentu:

Potrebni sastojci:

1 pile srednje veličine (može i koka)
0,5 kg pilećih krilaca
3 velike glavice crnog luka
1 veliki krompir
3 paštrnaka
2 korena peršuna
7 većih šargarepa
1 veći koren celera
1 sveza peršunovog lišća
kašika izrendanog ili mlevenog đumbira
so, zrna bibera i par čenova belog luka, po ukusu

Priprema:

Pile operite, stavite u veći lonac i nalijte HLADNOM vodom. Ostavite da se kuva i kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca.
Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. Sa vremena na vreme skidajte masnoću u vidu pene koja se skuplja na površini supe. Dodajte oprano peršunovo lišće. Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće možete da izmiksate i vratite. Na kraju posolite, pobiberite po ukusu i dodajte kašiku rendanog đumbira.
Supa je gotova! Prijatno!