Bolest vožnje može se osetiti prilikom putovanja automobilom, brodom, vozom ili avionom. Sama po sebi to i nije neka ozbiljna bolest, ali na dužim putovanjima može biti pravi hendikep. Do bolesti vožnje dolazi zbog nesklada organa naših čula i moždane reakcije na kretanje.


Bolest vožnje ispoljava se mučninom, znojenjem, opštom malaksalošću, čestim povraćanjem, zapušenim ušima, a ponekada se javlja i zubobolja. To je bolest koja se najčešće javlja kod dece, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba. Sigurno poznajete nekoga ko je imao ovaj problem tokom putovanja, a možda ste to bili i vi.

Nekoliko saveta za bolesti vožnje

Prvi savet je naravno, da se ne jede pre polaska na put, da bi se izbeglo bolno grčenje stomaka i potencijalno povraćanje. Postoji bezbroj alopatskih medikamenata koji često efikasno sprečavaju te nus pojave. No, budite ipak oprezni jer ta sredstva obično uspavljuju i smanjuju koncentraciju i pažnju. Uvek je bolje pribeći prirodnim sredstvima za sprečavanje mučnine pri vožnji, ali treba se strogo pridržavati uputstva – naročito kod upotrebe uljanih esencija, koje i te kako mogu biti od pomoći ako se pravilno koriste.

Uljana esencija limuna

Limun deluje kao anti spazmatik pa sprečava mučninu i zaustavlja povraćanje. No, ljudima je obično lakše da uzmu ma koje tablete protiv mučnine umesto da pribegnu najprirodnijim sredstvima koja su u skladu sa prirodom. Svakako, na putu je zgodnije koristiti uljane esencije nego seći limun na pola.

Sipajte dve kapi uljane esencije limuna na kocku šećera i pusite da vam se šećer istopi u ustima. Možete i u maloj boci pomešati uljanu esenciju limuna sa uljanom esencijom nane, u istoj razmeri. Uzmite kap tog ulja sa zalogajem hleba čim osetite prve znake mučnine. To uradite koliko god je puta potrebno, možete i nakapati dve do tri kapi na maramicu i udisati.

Mere predostrožnosti: ako nameravate da koristite uljane esencije, znajte da su one za decu najpogodnije u obliku inhalacije. Kod dece i osoba sa osetljivim stomakom, kao i kod trudnica, ne preporučuje se unutrašnja upotreba ovih esencija jer su to veoma koncetrovane supstance.

Lavanda kao prva pomoć

Lavanda olakšava mučninu na putovanjima. Ako vam je muka u vožnji, udahnite nekoliko kapi uljane esencije lavande, nanetih na maramicu.

Peršun takođe pomaže

Stavite struk peršuna na grudi i pričvrstite za odeću. Nemojte pitati kako, ali izgleda da zaista dobro deluje na mučninu tokom vožnje

Jedno malo lukavstvo

Da biste se izborili sa i protiv mučnine tokom vožnje, postoji i malo lukavstvo. Nakapajte uljanu esenciju nane, limuna, eukaliptusa ili lavande pa udišite neko vreme ove arome. To možete ponoviti tri ili četiri puta – sat, pola sata, petnaest minuta i neposredno pred polazak na put. Uljane esencije dobri su antispazmatici i odlično uravnotežuju naš nervni sistem i uravnoteženost čula.