Da li znate čemu sve 2D, 3D, 4D ultrazvuk služi? Ultrazvuk 4D color doppler dijagnostika je neškodljiva metoda koju svi doktori i te kako preporučuju jer je značajna u otkrivanju potencijalnih nepravilnosti svega što se dešava u ljudskom organizmu. 3D ultrazvučni skener i ultrazvuk 4D imaju ogroman značaj u medicinskom polju jer ovi uređaji pomažu lekarima da vide protok krvi, razvoj organa i generalno potencijalne rizike od svih anomalija u ljudskom telu. Na osnovu svega što se vidi, stiče se precizan uvid u stanje pacijenta.


4D ultrazvuk color doppler između ostalog, može detektovati i meriti kretanje krvnih zrnaca jer uzrokuje promenu visine zvučnih talasa što je takođe poznato kao Doplerov efekat. Za vreme ultrazvučne metode, kompjuter pretvara zvukove u boje koje mogu da prikažu smer i kretanje protoka krvi.


Kada dođe do promena u protoku krvi, ultrazvuk pokazuje moguće prekide i abnormalnosti, koje mogu biti povezani sa neželjenim stanjima kao što su tumori, autoimune bolesti itd.

Ultrazvučni skeneri u boji su verovatno jedini efikasni uređaji koji procenjuju protok krvi u toj meri koja pomaže određivanje opšteg zdravstvenog stanja. Još jedan razlog zbog kojeg su ovi skeneri postali izuzetno značajni u medicinskoj oblasti je da se koriste i za razumevanje teških ili pak manje poznatih, retkih kardiovaskularnih oboljenja. Oni pokazuju jasno uočljive abnormalnosti koje se vide u realnom vremenu.

Upoznajte bolje svoju bebu i pre rođenja

Danas, zahvaljujući unapređenim 4D ultrazvučnim tehnologijama, trudnice imaju mogućnost da upoznaju svoju bebu i pre rođenja,u realnom vremenu.

Do nedavno se smatralo da ultrazvučni 3D ili 4D pregledi idu u korist samo trudnicama sa rizičnom trudnoćom. Ipak, 4D ultrazvuk koji sagledava celokupno stanje i zdravlje deteta ima neverovatne prednosti u odnosu na bilo kakvu drugu vrstu procesa praćenja trudnoće, te se kao takav preporučuje svakoj budućoj mami. Žene sa niskim rizikom trudnoće bez komplikacija obično imaju 2,3 ultrazvuka, a one sa komplikacijama imaju više.

Postoji mnogo razloga koji za ultrazvuk tokom trudnoće, a samo neki od njih su – procena datuma porođaja, otkucaji srca, osiguravanje da trudnoća nije ektopična i da se beba pravilno razvija, potvrda broja beba i pol, provera i merenje veličine glavnih organa, težina, karakteristike posteljice, plodove vode, materične šupljine, opšta cirkulacija, zrelost i celokupan izgled bebe.

Za razliku od 3D ultrazvučnog skeniranja koje omogućava vizualizaciju unutrašnje anatomije bebe kroz sliku, 4D ultrazvuk pruža uživo kretanje, izgled, ponašanje i razvoj ploda u majčinom stomaku. Ovaj pregled počinje već u prvom tromesečju trudnoće.

Da li je 4D ultrazvuk bezbedan?

Studije koje ocenjuju bezbednost ultrazvučne tehnologije pokazuju prihvatljve rezultate. Američki kongres ginekologa kaže da iako ne postoje poznati rizici ultrazvuka za trudnice, treba ih koristiti pažljivo i neophodno je da odaberete pravog lekara stručnjaka. Možete zakazati pregled kod Dr-a Branka Rončevića, na sajtu poliklinike   http://www.ultrazvuk-drroncevic.com/.

Imajući u vidu da eksperti smatraju da ultrazvuk može da obavlja samo kvalifikovani medicinski profesionalac, preporučuje se da trudnice obave prvi pregled već u prvih 13 nedelja (prvom tromesečju) na pravom i sigurnom mestu.