Kakao poseduje mnogo korisnih materija, a ono što je posebno interesantno je nedavno sprovedeno istraživanje koje je dokazalo da šolja kakaoa dnevno može da poboljša pamćenje kao da ste 10 ili 20 godina mlađi. I to nije sve – vidno poboljšava kvalitet kože i kose.


Medicinski centar Univerziteta Kolumbija u Njujorku, sproveo je  studiju u cilju proučavanja uticaja kakaoa na pamćenje. U ovom istraživanju učesnici su bili podeljeni u dve grupe – jedna grupa je pila 3 nezaslađene šoljice ovog napitka dnevno, sa visokom količinom flavanola (antioksidant koji kakao sadrži), dok je druga grupa kakao pila samo ponekada ili ga nisu pili uopšte.

 

Nakon 3 meseca, prva grupa je imala znatno bolje vizuelno pamćenje i pamćenje uopšte, a kvalitet kose, kože kao i kože oko očiju, bio je vidno poboljšan. Učesnici koji su imali pamćenje sedamdesetogodišnjaka, na kraju studije imali su pamćenje karakteristično za osobe stare oko 40 godina, zaključio je autor ove studije, Dr. Skot Smol.

 

Povišen nivo šećera u krvi može da ošteti zidove krvnih sudova i da im smanji fleksibilnost, kao i da povisi krvni pritisak, poveća rizik od pojave hipertenzije i moždanog udara. Još jedno istraživanje sprovedeno u Univerzitetskoj bolnici u Ahenu, pokazalo je da

3 šolje nezaslađenog kakao napitka dnevno, u roku od mesec dana, vraća funkciju krvnih sudova u normalu.

*posebno kod osoba sa dijabetesom.

Naučnici veruju da se uticaj flavanola, antioksidanta iz kakaoa i njegovih blagotvornih materija temelji na povezanosti hemijskih spojeva koji su ključni za širenje i skupljanje krvnih sudova.