Svi dobro znamo za poznate atrakcije i arhitektonske znamenitosti poput Koloseuma, Velikog kineskog zida, Tadž Mahala…ali postoje još nekoliko drevnih građevina za koje čak ponekada ni najiskusniji putnici nisu čuli. Danas ćemo podeliti sa vama rezultate istraživanja časopisa Quora, u kojem je od čitaoca zatraženo da imenuju turistički nepoznata mesta sa visokom kulturnom i arhitektonskom vrednošću širom sveta.


Velika džamija u gradu Djenne, u državi Mali (Afrika), stara je preko 120 godina i najveća je sačuvana građevina ikada sačinjena od blata. 1988. godine UNESCO je uključio u listu svetske kulturne baštine, kao deo starog grada Djenne. U ovom trenutku, džamija je zatvorena za turiste. Ove mere su preduzete nakon što je magazin Vogue 1996. godine organizovao photo-shooting na ovom mestu bez odobrenja vlasti.


Takozvani Čand Baori, nalazi se u malom indijskom seluz Abhaneri i predstavlja strukturu najvećih i najdubljih stepenica na svetu. Džinovska struktura nalik obrnutoj piramidi, duboka je više od 100 metara. Postoje 3 kvaratla podeljena na 35000 uskog stepeništa raspoređenog u savršenoj simetriji i svi putevi vode do malog zelenkastog jezera. Naučnici još uvek nisu utvrdili da li je stepenište izgrađeno pre ili posle nove ere, kao ni sastav jezerceta.


Jedna od najpopularnijih znamenitosti u Bukureštu je svakako palata sagrađena dok je Rumunija još bila Socijalistička Republika. Palata se smatra najvećom i najskupljom civilnom upravnom zgradom na svetu. Ovo arhitektonsko neoklasično čudo ima 3100 soba koje pokrivaju preko 330.000 kvadratnih metara.


Ovaj pešački most preko Neretve u Mostaru je moderna kopija drevnog mosta koji je bio uništen 1993. godine. Stari most je uključen na listu svetske baštine 2005. godine. Istorija ovog mosta starija je od samog grada, stoga se zaputite u komšiluk i uživajte u njegovoj današnjici. Tradicionalna turistička zabava su bandži skokovi sloboodnog pada od 30m, a ukoliko uzmete rent-a-car, vrlo povoljno mozete obići i Sarajevo i Tuzlu.


Takozvana tvrđava Kumbalgarh u Indiji je okružena jedinstvenim zidom koji je u antičko doba bio poznat kao “čuvar smrti” ili “oko svega”. Zid se proteže 36km, a negde je visok preko 8 metara. Bilo je potrebno više od jednog veka da se izgradi (15.-16.vek). Uprkos svim ratovima koji su se zatekli u Indiji, ovaj zid nikada nije znatno oštećen,a njegov sastav i danas nije dovoljno poznat.


Arhitektonsko remek delo iranskog arhitekte Safavide, “džamija” je sagrađena početkom 17. veka. Ova elegantna zgrada neobična je iz nekoliko razloga. Izgrađena je na mestu predviđenom za džamiju, ali nikada nije postala džamija. Nema minareta ni dvorišta niti je ikada bila namenjena za javnu upotrebu. Njena lepota ogleda se u detaljnoj unutrašnjosti stoga se veruje da je namenjena životu žena iz harema, ali svrha ove zgrade i danas ostaje misterija.


Monjumentalna struktura Delavar u Pakistanu izgrađena je 1733. godine. Tvrđavu čini 40 bastiona koji se šire putem pakistanske pustinje i kao da “rastu” iz peska. Ovaj oblik gradnje bio je nepoznat u to doba i nikome nije jasan proces izgradnje ove arhiitektonske znamenitosti, na koju čak ni lokalno stanovništvo više, na žalost, ne obraća pažnju.


Ovo je samo nekoliko primera od mnoštva ponuđenih predloga od strane čitalaca. Zaputite se u obilaske misterioznih građevina jer svaka avantura, bez obzira na neistraženost uvek donosi nova saznanja.