Da li ste nekada otišli na putovanje i pomislili kako je baš ta destinacija idealna za vas i to ne samo za odmor, nego i za život? Beskonačno mnogo puta, sigurna sam. Isto tako svako sledeće putovanje vam probudi taj isti osećaj ili približno isti. Zašto? Svi volimo promene, putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura, odmor, opuštanje i uvek nam, iz nekog neobjašnjivog razloga, život baš u toj zemlji/gradu izgleda bolje i primamljivije od onog na koji smo navikli. Ali to je tipičan efekat euforije jednog turiste. S druge strane, kada se u neki grad iznova i iznova vraćate i svaki put vas očara na jedinstven način, kada se entuzijazam pri ponovnom odlasku ne smanjuje, čak šta više raste, onda znate da se ne radi o bilo kakvoj destinaciji i bilo kakvom putovanju. 


Jedna sam od onih osoba koja se smatra najvećim zaljubljenikom u svoj grad, njegove ulice, ljude, kulturu, neverovatnu Savamalu i neprevaziđenu beogradsku energiju koja nas sve prožima i čini nas ponosnim žiteljima prestonice Srbije. Svi ovi epiteti i prednosti prelepog Beograda učinili su svoje i zaista sam teško padala na šarm drugih gradova, ali svaka poseta Beču poljulja tu moju ogromnu ljubav i svaki put sam bila tako blizu neverstvu. Da li se osećam loše zbog toga? Pa ne baš. Glavni sinonim ovog veličanstvenog grada leži u pridevu “uređen” i u njemu se krije najveće bogatsvo i magija Austrije i njene prestonice Beča.

Beograd-Beč

Beograd-Beč

Beograd je topao, gostoljubiv i vrlo dinamičan grad. On ima svoju priču i istoriju. U njemu sam rođena i samo njegovom krivicom proživela najlepše detinjsto. Prošlo je tačno 26 godina kako sam postala njegov deo i s ponosom nosim tu titulu. Njegov stil, reputacija i duh čine ga jedinstvenim i zato je jedna od top destinacija za sve poštovaoce bogate kulturne scene, zagovornike hedonističkog života u prelepim letnjim oazama beogradskih bašta i splavova, ljubitelje neverovatnog noćnog provoda, dobrih festivala, koncerata, bogate i pristupačne gastro scene. Raznolika i vrhunska ponuda koju Beograd velikodušno nudi, glavni su krivci sve većeg broja turista u našoj prestonici. Takođe, ne moram dodatno hvaliti vrhunski smeštaj koji vam je dostupan na svim lokacijama grada u svakom trenutku.


Apartmani u Beogradu su svakako najbolja opcija, ukoliko želite da budete sam svoj organizator putovanja i ujedno budete sigurni da ste po pristupačnoj ceni dobili vrhunski kvalitet. Pazite samo da ne poželite da produžite svoj odmor dugoročno. Posle moje kratke retrospektive jedinsvene ljubavi – Beograda i šarmantnog zavodnika – Beča, reći ću vam da sam još uvek verna. Naravno to me neće sprečiti da vam oduševljeno izložim još koju lepu reč o tom opasnom šarmeru Beču kao letnju destinaciju, koji me tako jako privlači i iznova fascinira. Kako smo svi, u neku ruku, navikli na jurnjavu, žurbu i tenziju koju nam svakodnevni život nameće, odmor je uvek najbolji izbor u tim trenucima i upravo je Beč jedan od značajnih kandidata za Summer Break koji vam treba.

shenbrun

Kako sam pri poslednjoj poseti Beču, morala za manje od 24h da organizujem prevoz, jer je putovanje samo po sebi bilo neplanirano, avionske karte su bile paprene, u samostalnu vožnju automobilom nisam bila spremna da se upustim, autobus zaista ne volim i onda sam od prijatelja čula za sjajnu alternativu. Kombi prevoz od Beograda do Beča i nazad za samo par sati. Ne moram da vam kažem da je posle granice, moje sledeće buđenje bilo u Beču. Moj lični utisak – brzo, udobno i organizovano!

kombi

Moram vas još jednom upozoriti, da je Beč tokom leta zaista pravi zavodnik i da ukoliko budete nemarni, vrlo lako možete pasti na negov šarm. Doslovno će vas pustiti da detaljno i mirno upoznate sve njegove vrline i primamljive letnje oaze, i ćutke vam dozvoliti da poželite da tamo i ostanete. Već prvim koracima koje načinite kroz grad raskoš i autentičnost arhitekture samog grada će vas zadiviti i nečujno pozvati u pravu malu avanturu nadahnutu velikim imperijalnim duhom u vidu veličanstvenih palata i magičnih katedrala rasutih po Inerstadtu. Celokupan doživljaj upotpuniće vam ritam Štrausovog valcera ili Bramsove uspavanke jer se nalazite u prestonici klasične muzike, glavom i bradom. Ono što u beskonačnoj avanturi upoznavanja grada i njegove istorije, morate sebi priuštiti, jeste dan ili popodne posvećen isključivo gastronomskim lepotama Beča, kao i apsolutnom uživanju u istim. Pored fenomenalnih kafea, restorana i poslastičarnica koje ste sigurno podvukli kao “must visit” mesta u svojim mini vodičima, morate probati i skriveno blago poput nougat sladoleda kojeg nema u meniju najpopularnije bečke poslastičarnice, a koji je specijal kuće. Možda sam malo pristrasna, jer je sladoled moja velika ljubav , koja ume da prevaziđe vrhunske slane specijalitete, ali ukoliko delimo istu strast, mesta gde ćete degustirati najbolji prirodni sladoled u austrijskoj prestonici, svakako su “Eis Greissler”, “Ferrari Gelato”, “Bortolotti” i veganska sladoledžinica “Veganista”.

Eis Greissler Wien

I taman kada pomislite da ste sve videli i da vas ništa više ne može fascinirati, stižete u Šenbrun. Izdanje koje svojom veličinom, enterijerom i fascinantnom prirodom, svedoči o izuzetnoj moći nekada najjače evropske sile i njene dinastije. Nakon svake organizovane ture, čeka vas ona najslađa, u sopstvenoj režiji. Fascinantna životinjska oaza, sledeće je mesto na vašoj listi. Austrijska prestonica se može pohvaliti najstarijim zoološkim vrtom na svetu, gde ćete imati priliku da vidite najugroženije vrste sveta i uživo posmatrate pingvine i pande.

zoo vrt

Kada se odmor privede kraju i kada znate da ćete sledećeg dana u isto vreme otpakivati kofere sa putovanja koje vas je kupilo na toliko mnogo načina, polako se javlja ona turistička melanholija – jedini istinski pokazatelj da vam se mesto/grad, koji ste upravo posetili, zaista dopao. Zato ponovo otvarate kartu grada i osmišljavate poslednju maršutu pre odlaska i poručujete svom šarmeru: “Videćemo se opet!”

Autor: Jelana Lečić