Komarci, cvrčci, larve, ose, gusenice, bubašvabe, skakavci, mrvlja jaja… to nije samo lista insekata već i spisak jela koja bi mogla da se nađu na našem stolu za nekoliko decenija, mada to već, na svoj način, postoji u mnogim kuhinjama Dalekog istoka.


Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija smatra da su insekti hrana budućnosti, a Evropska Unija je nedavno uložila tri miliona evra u razvoj projekta koji bi trebalo da ljude ubedi da probaju pa na kraju i jedu insekte.

Šnicle, pečeno meso, krmenadle i slično, nestaće za nekoliko decenija zato što je njihova prozvodnja veoma skupa i zagađuje okolinu, kako se smatra. Primera radi, proizvodnja mesa krave je deset puta skuplja od proizvodnje mesa skakavca. Danas ima preko sedam milijardi stanovnika Zemlje,a 2050. godine, po nekim proračunima, biće nas oko devet milijardi. Ujedinjene Nacije su izračunale da ćemo morati da proizvodimo čak 70% više hrane nego sada.


Biće nemoguće povećati proizvodnju govedine koja će vremenom postajati sve skuplja, zbog čega ćemo morati da grickamo insekte sa roštilja.

Holandski naučnik Marsel Dik, dobitnik Renkove nagrade za ishranu, tvrdi da insekti imaju nizak procenat masti, bogati su vitaminom B, i mineralima poput cinga, gvožđa, magnezijuma. Po nekim istraživanjima, esencijalna ulja sa određenom vrstom insekata dobra su za zdravlje usne duplje, grla i zuba i sprečavaju nastanak upalnih procesa poput gingivitisa i paradentoza.

Hranljivi su i kao izvor belančevina, u nekim slučajevima su bogatiji i od kravljeg mesa. Posebno je interesantno da kilogram mesa skakavca ima isti broj kalorija kao deset hot-dogova ili šest big mekova. Pa dakle? Bilo da su insekti zdravi ili ne, nadamo se da vreme kada će zameniti meso nije baš toliko blizu.