Kome se još ustaje iz kreveta za vreme kišnih dana? Napolju je tako bezveze, a ispod ćebeta je tako mekano i toplo. Jedna od pozitivnih strana modernog doba jeste ta da nije potrebno uvek izaći iz kuće kako bi naučili nešto novo.


Pored svakakvih bespotrebnih sadržaja koje mozemo pronaći na internetu, tu su i mnogi interesantni sajtovi koji su izrađeni tako da budu ne samo korisni već i interaktivno zabavni. Posetite neke od predloženih sajtova i provedite vreme na internetu učeći o svetu oko nas kroz zabavu – tako je i najbolje zar ne?

Kliknite na fotografiju da posetite sajt

Ovaj interaktivni sajt prava je stvar za one koji uživaju u učenju novih jezika i putovanjima. Uz ovu interaktivnu mapu, u roku od nekoliko sekundi možete saznati kako se kaže neka reč na bilo kom jeziku u svetu. Dovoljno je da unesete reč po izboru u polje i istog trenutka počeće analogno da se povezuje sa ostalim svetskim jezicima.


Na ovom sajtu praktično možete ući u supermarket, naučiti kako se prave i pakuju određene namirnice, ali isto tako možete posetiti i npr. prašumu i saznati kako se dobijaju ekstrakcije šećera iz trske. Ovaj sajt namenjen je svim hedonistima i uživaocima u hrani, ali i onima koji bi želeli da saznaju nesto više o samom procesu obrade namirnica. Budite oprezni – stranice na ovom sajtu izazivaju opasan apetit!


Šekspirovo pozoriste? Karnegi Hol? Scena Grand Opere uz muziku Vagnera? Samo odaberite žanr i mesto – prećićete na najveće svetske scene i dobiti priliku da vidite šta se tamo dešava. Odslušajte Filadelfijski orkestar na isti način kao da ste na samom licu mesta. Kamera od 360 stepeni, kvalitetan zvuk i interaktivne scene učiniće da se osećate kao da ste i sami bili učesnik na nekim od najvećih svetskih kulturno-umetničkih događaja.


Zar ste mogli da zamislite Google bez interaktivnog univerzuma? Ovaj atlas uživo, snimljen od strane najvećeg svetskog teleskopa omogućava istraživanje svemira direktno iz kompjuterske stolice. Moguće je istražiti zvezde izbliza, pa čak i one koje uživo ne vidimo golim okom.


Ovaj sajt ce učiniti da zavolite umetnost pa čak i ako joj niste bliski. Ovde čuvene Moneove slike “oživljavaju” postajući 3D umetnička dela koja možete da istražujete na više načina. Poigrajte se sa psom sa slike, pozvonite na vrata kuće iz prošlog veka i zamislite da se nalazite u samoj slici hodajući po virtuelnoj travi. Istražite svaki ugao magičnih mesta sa Moneovih jedinstvenih umetničkih dela.


Krenite u sajber turu proizvodnje kafe, od zrna do šoljice i samog užitka ispijanja omiljenog svetskog napitka. Nakon ovog sajta drugačije čete posmatrati i kafu koju ispijate svaki dan kroz predivne animacije i različite interesantne činjenice.


Virtuelni Muzeij Galilea Galileja u kojem možete saznati sve o nauci direktno iz fotelje, zahvaljujući unapređenim informacionim tehnologijama. U ovom virtuelnom muzeju ima puno starih mernih instrumenata, različitih antičkih uređaja koje možete isprobati. Svaka soba ijma vodiča na engleskom ili italijanskom jeziku.


Saznajte koliko se ljudi trenutno nalazi u svemiru i pročitajte biografije svakog od njih. Zvuči vrlo zanimljivo zar ne? 🙂