Koliko vam se puta desilo da vam u određenom trenutku “uđe” neka pesma u glavu i vi jednostavno ne možete da je se “otarasite”? Verovali ili ne, ovaj fenomen se dešava svima, pa čak i ljudima koje muzika jednostavno ne zanima.

lala

 

Kao grom iz vedra neba, pojavi se melodija u našim mislima i uporno se vraća. Tu je stalno. Ne prestajemo da je pevušimo ili je tek čujemo u glavi. U današnje vreme ne postoji osećanje kojim se naučnici nisu samo potanko bavili, prativši uzbudljiv put kroz naš organizam, počev od mozga. Tim naučnika iz Sinsinatija potvrdio je da se ova situacija svima događa, ali u zavisnosti od određenog doba dana.


Neverovatno, ali skoro svaka pesma ima preduslove da postane opsesivna melodija ukoliko je čujemo čim se probudimo. Tačnije, ako je prva (poznata) pesma koju čujemo čim otvorimo oči. Ili, pak – poslednja pre nego što utonemo u san. Melodija u tim trenucima ostaje vezana za moždanu koru, upravo za onaj deo koji je zadužen za obradu zvukova. Odatle zapravo počinje da odzvanja, i više ne možemo da je se oslobodimo.

morning

Nekada je taj osećaj prijatan, ukoliko je pesma vesele prirode, te podsvesno utiče na raspoloženje. Ali nekada zaista može da iznervira, zbog posebno zanimljive činjenice: 9 od 10 osoba koje čuju pesme koje “opsedaju mozak” imaju potpuno drugačiji muzički ukus od melodije koja se trenutno nalazi u svesti.

mjuza

Zanimljivo zar ne?

Ono što je takođe posebno interesantno je da ovaj fenomen često zaobilazi ljude sa duboko dijagnostifikovanom depresijom. U tom slučaju, slobodno možemo reći da takva činjenica potkrepljuje poznatu Betovenovu izreku: “Muzika je otkriće veće od svake mudrosti i filozofije”.

Postoje razni načini borbe sa depresijom, ali tu je još jedna interesantna činjenica – što češće negujete lepe i pozitivne misli, duže ćete živeti. Ne verujete? Pročitajte fenomen gospođe koja je živela čak 122 godine, njeni saveti dobro će doći svakome, a posebno onima koji se prepoznaju u tekstu!
Kliknite ovde.