Danas je veoma popularno koristiti izraz energija da se opišu psihički fenomeni, ipak, malo ko precizno govori o tome šta je zapravo ta energija.


Budući da su u pitanju psihički fenomeni, energija u tom smislu predstavlja polje naših misli i emocija. Postoji čitava lestvica različitih frekvencija energije, od fizičke, koja se meri džulima, do same božanske svetlosti, ali ono što uglavnom mislimo kad kažemo energija jeste psihička energija, sazdana od emocija i misli.

To je ono što treba da imamo na umu kad razmišljamo o tome kako da se zaštitimo od negativne energije, jer, suština naše odbrane jeste razumevanje od čega tačno treba da se odbranimo.

Svima nam se dogodilo da u prisustvu izuzetno negativne osobe osetimo promenu raspoloženja, nervozu ili nešto slično, iako nismo direktno komunicirali s tom osobom. U pitanju je prenos „negativne energije“ kojom ta osoba zrači, zbog neke muke, potisnute agresije ili jednostavno zlobe, na nas, čime se naše harmonično stanje narušava i dovodi u neravnotežu.

Izvor fotografije: pixabay.com

Često takva stanja ne umemo da prepoznamo, pa privremeno, ili trajno, upadnemo u teška psihička stanja, iz kojih ne možemo da izađemo. Mnoge depresije, anksioznost i druge more dolaze upravo zbog negativne energije, koja može dolaziti iz okruženja, od drugih osoba, ali i od nas samih, odnosno sopstvenih iluzija, teških iskustava ili pogrešnih stavova. U tom slučaju neophodno je raditi na sebi, ali ovog puta tema je kako se zaštititi od one negativne energije koja nam dolazi spolja.

Sledeći primer odlično ilustruje koliko je teško prepoznati da smo žrtve negativnog upliva i koliko je važno zaštititi se:

Zamislite da je vaš emotivni partner došao kod vas kući da gledate film. Neka vrsta kućnog dejta. Sve ide po planu, raspoloženje je odlično i između vas je sve u ravnoteži. Fale vam samo kokice da upotpunite ugođaj i vi odlazite do radnje koja je nedaleko od vaše kuće. Brzo ćete se vratiti i nema razloga za brigu.

Dok ste u prodavnici, pozove vas prijatelj koji trenutno ima problem sa svojim emotivnim partnerom, tačnije, partner je besan na njega zbog dobrog razloga. Prijatelj vas zove u takvom stanju, ali ne razgovara s vama o tome, niti pominje da se to događa. Jednostavno kratko od vas traži neku informaciju i završava razgovor, ali u pozadini, vi osećate emotivni pritisak.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Pet minuta kasnije, dok se vraćate iz radnje, odjednom počinjete da razmišljate da je vaš emotivni partner, koji vas čeka da se vratite s kokicama, ljut na vas. „Da li sam se zadržao predugo“ pitate se…

Vaše emocije (energija) zauzimaju odbrambeni stav, jer niste uradili ništa loše. Nema razloga da bude ljuta/lut i um prestaje svesno da se bavi time, ali podsvesno nastavlja i posle nekog vremena podsvest izbacuje sećanje na svađu koja se dogodila pre dva meseca kad ste gotovo raskinuli.

Većina svađa, ne samo između ljubavnika, već i između prijatelja, kolega i potpunih stranaca, počinje na ovaj način. Nesporazum koji je naveo jednu osobu da pretpostavi nešto što nema veze s realnošću već sa osećajem koji kasnije izvuče neko sećanje na negativno iskustvo, što zatim oboji čitavu komunikaciju.

Ako se neko u koga imate poverenja nalazi jako negativnom (ili pozitivnom) emotivnom stanju, koje nosi intenzivne emocije i turbulencije, to stanje ima tendenciju da se preslika i na vas, naravno, to može da vam se dogodi i s potpunim strancem, ali tada ipak imate neki odbrambeni mehanizam. Zato je potrebno da naviknete sebe da reagujete instinktivno.

Potrebno je programirati svoju podsvest da ne prima tuđe uticaje koji mogu da naruše vašu energetsku ravnotežu. U tome vam može pomoći jedna jednostavna vežba:

Ilustracija: targetedindividualscanada.com

VEŽBA

Zamislite da ste u jajetu od čiste bele svetlosti! Ono je veliko taman toliko da vaše telo može da stane u njega i završava se na 10-20 centimetara od tela sa svake strane, ispod i iznad. Zamislite pozitivne uplive energije sa strane, takođe kao svetlost blještavo bele boje. Ti uplivi mogu malo povećati vaše energetsko jaje, dati mu veću gustinu ili živost.

S druge strane, tu su i negativni uplivi, u vidu prljave, neuravnotežene i ispresecane svetlosti i energije. Zamislite kako se takvi uplivi odbijaju od ivice svetlosnog jajeta koje vas okružuje. Ako svakodnevno budete radili ovu vežbu, programiraćete svoju podsvest da ne prima štetne energije i da prima samo ono što je korisno za vas. Takođe se treba truditi da ni vi ne utičete ni na koga negativno, jer i time šaljete signale kako želite da drugi postupaju s vama.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Vežbu s jajetom možete ponavljati uvek kada osetite potrebu. U svom unutrašnjem prostoru nekad ćete videti i jasne slike, nekada samo svetlost, a nekada ćete samo osećati naboj. Ne uzbuđujte se i izvedite vežbu mirno, šta god da se dešava. Zapamtite da je jedina svrha vaša energetska zaštita.

Ako hoćete, možete ponavljati u sebi autosugestije – ja sam zaštićen od svih štetnih energija i uticaja. To može pomoći podsvesti da prihvati taj model kao jedini važeći za vas. Morate biti uporni, ako stvari ne funkcionišu, ne odustajte, jer možda ste baš na korak od toga da sve proradi kako treba.

Izvor teksta: Novo doba.org