Beograd, prestonica Srbije, poznat je po tome što ga čini veliki broj gradskih opština. Nekada je ovaj grad bio i jedna opština, a danas ih ima 17. Predstavljamo nekoliko opština koje su svoje nazive dobile na najčudnije i najzanimljivije načine.

Viši kustos Muzeja grada Beograda, Darko Ćirić, kaže da je do pre Drugog svetskog rata u Beogradu postojala samo jedna opština – Opština grada Beograda. Sve druge bile su seoske opštine. Neke su svoje nazive dobile po istorijskim ličnostima, svojim geografskim specifičnostima ili su nazivi izvođeni iz legendi.

Najveća opština dugo je bila Vračar. Zauzimala je prostor od kružnog toka na Karaburmi do ušća rakovičke reke kod današnje Mostarske petlje. Tadašnji Vračar se delio na ISTOČNI (današnji Vračar i Zvezdara) i ZAPADNI (teritorija današnjeg Savskog venca). U XVI i XVII veku taj prostor bio je hrišćanski, za razliku od muslimanskog unutar grada, koji su verovali da hrišćani “vračaju”, pa je možda tako ova, jedna od najlepših opština, dobila svoje ime.

11


Davne 1887. Godine je astronom Milan Nedeljković osnovao opservatorijum sa prvom zvezdarnicom u Srbiji. On se nalazio na prostoru koji je po zvezdarnici i dobio ime – Zvezdara.

Opština Palilula je počela da cveta krajem XVIII i početkom XIX veka kada je knez Miloš Obrenović hteo da urbanizuje i modernizuje prestonicu. Priče kažu da je ova opština dobila ime po ciglanama i postrojenjima za preradu gline čiji su dimnjaci bili u obliku lula. Ipak, poznatija je PRIČA O FIŠETIJI. Knez Miloš Obrenović je sve opasnije zanate izmestio iz „centra“ Beograda u kraj tada nazivan FIŠETIJA, na prostor današnjeg Tašmajdana. U Fišetiji je bilo zabranjeno pušenje zbog opasnosti od eksplozije i tek po izlasku iz tog dela grada nalazila se tabla u obliku lule koja je označavala da je na tom mestu pušenje dozvoljeno.

Opštini koja se prostire od rakovičkog potoka do Brankovog mosta i koja je činila zapadni deo Vračara je geografski položaj uz reku Savu dao jasan naziv, zadržan i do danas – Savski venac.

Voždovac je bio mesto na kojem je vožd Karađorđe imao svoj štab pred početak Prvog srpskog ustanka.

Čukarica je svoje ime nasledila od Stojka Čukare, vlasnika tadašnje drumske kafane na mestu današnje crkve svetog Đorđa.

Mesto koje je književnik Matija Ban dobio od kneza Mihajla za zasluge učinjene državi, brdo za koje je sam knez rekao da ima najlepši pogled na Beograd danas znamo kao Banovo brdo.

Postoje dva toponima koja nose jedan naziv – beogradska opština i jedno podavalsko selo. Njih povezuje rakovički potok u kome je, kako legenda kaže, bilo puno rakova, pa je ovo mesto dobilo logičan naziv – Rakovica!

Zemun je svoje ime dobio po starim keltskim i rimskim zemunicama.

Stari grad, kako mu ime kaže, ime je dobio po starim tvrđavama i građevinama koje su se tu već nalazile.

Novi Beograd – naziv za novi deo grada sa druge strane reke!

Svaka od ovih opština ima svoju priču, veliki broj znamenitosti i zanimljivih informacija koje čekaju svakog zainteresovanog putnika da ih otkrije! U svakoj od ovih opština i udoban i povoljan smeštaj je vrlo lako pronaći, a izdvajaju se Apartmani u centru Beograda.