Da li ste se ikada zapitali koliko listova može da ima na drvetu? I uopšte, da li se iko bavio takvom pomalo bizarnom, ali zanimljivom temom? Odgovor na ovo pitanje pokušali su da daju fizičari.


Tačan broj, odmah su se ogradili, nije moguće reći jer se sve razlikuje od drveta do drveta, a i istini za volju, listove na bilo kom drvetu gotovo je nezamislivo prebrojavati. Razni apartmani u Beogradu imaju interesantne sobne biljke, čije listove u trenucima dokolice možete prebrojavati, ali ko bi se usudio da broji listove na nekom velikom drvetu?

Najlakša računica, kažu naučnici, se možda može izvesti tokom zime, kada nema nijednog listića na granama drveća. Ali, drugačije je tokom proleća i leta.

 

Tada, veruje se, na granama nekog listopadnog drveta u Evropi, visokog oko 6 metara, u proseku ima od 80 000 do 100 000 listova, najmanje bar 30 000. Naravno, uvek i svuda ima izuzetaka. Tako stablo breze ima oko 200 000 listova, dok hrast star 80 godina, na svojim granama može da prenese i do 800 000 listova.

Naučnici su do ovih brojeva došli matematičkim putem, na osnovu građe i izgleda krošnje drveta. Pretpostavili su da male spoljašnje grane drveta u proseku nose po 20 listova, a da takvih 50ak grančica čine jednu veću granu na kojoj je, izračunali su, oko 1000 listova.

Barem 8 od 10 takvih grana čini jednu veliku, što odmah daje broj od 8000 ili 10 000 listova. Ako se uzme u obzir drvo prosečne starosti, ni suviše mlado ni suviše staro, dakle između 20 i 40 godina, ono bi trebalo da ima oko 10 takvih velikih nosećih grana što ukazuje da je na njima u proseku oko 80 000 do 100 000 listova. Mi smo se zbunili već pri prvim računicama, a vi?

Svakako vam na kraju preostaje da se zabavljate brojanjem listova na nekim “jednostavnijim biljkama”. Neki luksuzni stanovi u Beogradu, ili hoteli, imaju neke od najlepših sobnih biljaka za koje smo sigurni da ih posle ovog teksta, više nećete isto gledati 😉