Postoje uvrežena mišljenja o sastavu i kvalitetu osnovnih i takoreći svakodnevnih životnih namirnica popout hleba, povrća, začina, kafe itd. Isto tako postoji nekoliko zanimljivosti koje “raskrinkavaju” osobine i dejstva sastojaka koje te namirnice sadrže.

Pročitajte neke od njih:


Bolje je jesti sveže voće od zamrznutog

– to je sasvim tačno, ali samo ukoliko se radi o zaista svežem povrću. Međutim, kada se ima na umu put kojim šargarepa. grašak. karfiol itd. pređu od oranice do pijace ili samoposluge, veliko je pitanje koliko dugo stoje na tezgama i rafovima dok korisni enzimi polako, ali sigurno uništavaju hranljivu vrednost. Zbog toga je ponekada zamrznuto povrće često zdravije od onog koje se “sveže” kupuje u supermarketu.


Žudnja za šećerom rešava se slatkišima

-ne nužno. Postoji mnogo zamena koje regulišu šećer u krvi od samog šećera. Na primer, ako čovek oseti potrebu za nečim slatkim, ne bi bilo loše pojesti krišku hleba. Skrob se smesta pretvara u glikozu koja je gorivo za organizam. Dodate li na hleb i malo putera, biće još delotvornije jer masnoća usporava oslobađanje glikoze u krvotok.


Kafa bez kofeina ne sadrži kofein

-ovo je jedna od najvećih potrošaćkih zabluda kada je u pitanju najpoznatiji napitak. Kafa sa nalepnicom “bez kofeina” ipak sadrži malu dozu kofeina, doduše najmanje u zemljama Evropske zajednice jer pravila u okviru tih zemalja nalažu da dekofeinske vrste moraju da budu 95% lišene kofeina.


Kečap je nezdrav

Zanimljivo je da sve što se pravi sa kečapom smanjuje rizik od prevremenih bolesti. Jer, kada se paradajz skuva, oslobađa se hemijski sastojak poznat kao likopen. Dosadašnja istraživanja pokazuju da likopen utiče na sprečavanje srčanih obojlenja i bolesti poput raka.


Šargarepa poboljšava vid

-ovo uvreženo mišljenje krije malo poznatu činjenicu koja ga opovrgava. U omiljenom povrću Duška Dugouška sadržan je karoten – izvor vitamina A koji navodno utiče na to da čovek bolje vidi u mraku. Ovo pogrešno verovanje nastalo je početkom Drugog svetskog rata kada je Britansko ratno vazduhoplovstvo počelo da koristi radar.

U nameri da sakriju način na koji su uspevali da spaze nemačke avione, ponudili su rešenje u koje su očigledno mnogi poverovali – razlog zbog kojeg britanski vojnici noću lako mogu da spaze neprijatelje navodno je bio što jedu mnogo šargarepe.