Stara džez pesma kaže you like potato i like potatho, you like tomato i like tomatho. Potato, Potatho. Pesma govori o malim jezičkim barijerama na koje mogu da nalete stanovnici Amerike i Engleske, koji iako pričaju istim jezikom, imaju male razlike. Naravno, ova pesma treba da nasmeje i zabavi, ali nama su te razlike skoro pa i nevidljive. Međutim, poznato je da mnogi poznati proizvodi i brendovi imaju različita imena, zavisno od tržista na kom se prodaju, iako im je matična kuća ista:


Za početak nešto slatko. Da li ste znali da jedna od omiljenijih čokoladica na ovim prostorima Milky Way, koja kao takva može da se kupi širom Evrope, u Americi nosi ime 3 Musketeers. Da stvari budu komplikovanije, i u Americi možete kupiti čokoladicu Milky Way, ali to je u stvari MARS čokoladica, kakvu možete pazariti u svakoj prodavnici na Starom Kontinentu.

♥ Sve omiljenije pivo u domaćim pabovima i kafićima je svakako poznato češko pivo Badvajzer. Međutim, ne smemo ga mešati sa istomenim američkim brendom Budweiser, za koji smo čuli još devedesetih zbog onih poznatih reklama. Međutim češki Badvajzer, u Americi nema pravo tako da se zove, pa se prodaje pod imenom Czechwar. Sa druge strane američki Badvajzer u ostatku Evrope se naziva Bad.

Opel je jedan od najpoznatijih automobilskih brendova širom sveta, i proizvodi se u Nemačkoj. Međutim ako biste želeli da pazarite novu Opel Astru u Velikoj Britaniji, ovaj automobil biste morali ili da uvezete, ili da potražite vrstu automobila Vauxhall, jer se pod tim imenom ovaj brend prodaje i vozi na Ostrvu. Oba proizvodna brenda deo su General motorsa.

Najpoznatiji ćelavko, koga možete zviždukom nazvati kad vam je potrebno da očistite stan Mr. Proper, ima nekoliko imena širom sveta. Od Maestro Lindo imena u Italiji, do Don Limpio imena u Španiji. Ipak, sve je to poteklo od imena Mr. Clean kada su ga Proctor & Gamble originalno proizveli u SAD-u. Međutim, jedina prava velika razlika se pojavljuje u Velikoj Britaniji, gde se ovoj proizvod zove Flash i nema originalnu maskotu duha iz lampe koji čarobno čisti kuću.

Iako kompanija nastala u Španiji, Danone je danas Francuska firma, sa sedištem u Parizu, koja je poznata po proizvodnji voćnih jogurta i drugih mlečnih proizvoda. Ipak za Američko tržište ime je promenjeno u Danon. Ovde se vraćamo na priču sa početka teksta, jer Danone se drugačije čita u Americi, tako da je izbačeno jedno e iz imena.

Za kraj, najpopularnije piće na svetu, Koka Kola, ima više svojih varijanti. Jedna od poznatijih varijanti ovog gaziranog soka je Coca Cola light, koja je skroz bez šećera. Međutim, ako želite da naručite ovo piće u nekom od Američkih dajnera i restorana, morate da tražite Diet Coke , ili dijetalnu Koka Kolu. Amerikancima prilično čudno zvuči kad čuju da Evropljani ovo piće zovu Coca Cola light.