Po rečima Džudi Forid, psihoterapeutkinje iz Vašingtona i autorke knjige “Ljubav svakog dana“, međusobno uvažavanje i ljubazno ophođenje predstavljaju veštine koje par treba da forsira.


Poverenje, otvorenost i potpuna sloboda da partneru kažete sve, spadaju u najbolje strane dugoročnog odnosa.


Ipak, postoji nekoliko rečenica koje bi trebalo izbegavati kako bi podigli odnos na viši nivo i uticali na dugoročnost istog:

1. “Ti uvek…” ili “Ti nikad…

Ove dve rečenice u startu zvuče negativno i prekidaju komunikaciju. Partneru će biti krivo što ste zaboravili one trenutke kada vam je pomogao, saslušao ili pokušao da vas razume. Ne uopštavajte problem, već reagujte na konkretnu situaciju ljubaznim obraćanjem.

2. “Ostavi, ja ću, ti to ne razumeš…

Sa jedne strane, ovo može partnera da podstakne da sve što ne voli ili ne želi da uradi – prepusti vama, a sa druge, može ga povrediti što mislite da je nesposoban/na i šeprtlja i da ma šta pokušao/la da učini, na kraju ne bude dovoljno dobro. Uostalom, ako nešto radi drugačije od vas, ne znači da je to pogrešno ili loše. Diskretno se umešajte samo ako je očigledno da se neće snaći u datoj situaciji.

3. “Kad ćeš već jednom..

Svi ljudi su osetljivi na kritike koje se odnose na njihove sposobnosti. Manje je neprijatno da razgovor na primer započnete razmišljanjima o svom poslu i životnim perspektivama pa da nastavite o tome koje su partnerove želje, ambicije, planovi, kakvi su zajednički ciljevi i slično. Ova rečenica zvuči kao da smatrate da je partner nesposoban i zbog toga bi trebalo da je izbegavate.

4. “Nemoj ovo, ne valja ti ono…

Ovo je jedna od rečenica koje u suštini ne voli niko da čuje, a oni koji su u emotivnim vezama osetljiviji kada se sve više otvaraju. To ih podseća na vaš pokušaj kontrole njegovih/njenih odluka. Možda neće postupiti na isti način kao i vi, ali će se sigurno snaći ako je nešto važno. Takav razgovor se nastavlja u pravcu “nisi mi ti mama/tata…” što će prouzrokovati nepotrebnu svađu.

5. “Lepo su mi prijatelji/roditelji govorili…

Šta god da vas razljuti, ne morate odmah pokazati da ste na različitim stranama. Nije dobro da mamino ili nečije tuđe mišljenje buse urođeno u temelje vašeg odnosa. Ako partner, recimo, nerazumno troši novac, razgovarajte o prioritetima, dogovorite se šta je sledeća stavka u nabavkama ili planovima.

vecna ljubav

Unutrašnji strahovi i loša iskustva ponajviše utiču na lošu komunikaciju u partnerskom odnosu. Potrudite se da “ugušite” sopstvene unutrašnje nemire jer oni nemaju nikakve veze sa partnerom i istog trenutka osetićete olakšanje u komunikaciji. Ne zaboravite – partner koji vas ne prihvata kada je najgore, zaista vas ne zaslužuje.

Ne zadovoljavajte se sitnicama ukoliko verujete u veliku ljubav, a posebno ako razmišljate o suživotu. Automobili, kuće, stanovi Novi Beograd, zlato i krpice ništa neće vredeti kada je duša neispunjena. Ako i dalje trpite neke stvari nakon drugog, trećeg pokušaja ispravljanja problema, trpećete ih stalno (i obrnuto). Poštovanje je na prvom mestu kada su u pitanju dugoročni odnosi i brak.