Januar, mesec koji gotovo uvek sa sobom nosi dozu motivacije da se promene stvari, započnu nove ideje, stvore nove navike…iz iskustva prethodnih godina, mnogi bi rekli da većina tih ideja ostane neostvareno ili nedovršeno kako vreme i meseci prolaze.


Ipak, čini nam se da je mnogima prethodna godina bila jedna od težih i stresnijih i zbog toga je elan za promenama snažniji nego ikad. Da li i vama tako deluje?


Kako bi promene na bolje ostvarili do kraja, sasvim sigurno je da moramo početi od samih sebe. Pre svega od stava prema stvarima i ljudima, pa od navika, organizacije vremena i tako redom. Ali ništa od navedenog neće imati smisla ako prvenstveno ne prihvatimo svoje prethodne greške kao lekcije.

Onog trenutka kada sopstvenu grešku prihvatimo, suočimo se sa samim sobom i iskoristimo je kao lekciju za dalji napredak, tog trenutka smo zaista spremni i otvoreni za poboljšanje ličnosti i kvaliteta života.

Evo nekoliko saveta kako da istrajete u nameri da poboljšate kvalitet života u 2018.godini tako da vam svaka promena donese boljitak i lićno zadovoljstvo:

Napravite spisak od 10 stvari koje su vam zaista najvažnije u životu. Da li su to ljudi, novac, hobi, osobine, zdravlje ili nešto sasvim deseto, nije važno. Važno je da izdvojite sve što vam u životu najviše znači i što vas zasigurno čini srećnim. Ovo nije klasičan “life coach, girl magazine” savet, ovaj spisak služi da objektivnije sagledate suštinu vaše prave sreće i da otkrijete po nešto o sebi.

Pročitajte šta ste zapisali i razmislite na koji način svaku od tih 10 stvari možete da unapredite. Pogledajte šta vam se nalazi na prvih 5 polja. To je ono što je vaš “drive” za sve ostalo u životu. To je ono što je vaša suština sreće i na čemu bi trebalo najviše da proradite. Novac, uspeh, popularnost ne vrede ništa ako vam tih prvih par stvari na spisku nisu negovane.

Razmislite na koji način svaka od tih stvari može da se poboljša i šta je sve potrebno za unapređenje vaše unutrašnje sreće. Krenite malim koracima, skoro neprimetno da menjate stvari. Svakim danom bišće vam sve lakše, važno je samo da ne stojite u mestu. 

Primera radi, krenite od menjanja odnosa sa ljudima. Pokušajte da pobedite sami sebe svaki put kada vas neko unervozi i učini da se osećate loše. Umesto impulsivnih reakcija suzdržite se i uzdignite iznad samih sebe.

Jedini put ka pravoj sreći je pobeda nad samim sobom – sve ostalo je kratkog veka.

Objašnjavajte se samo onda kada ste sigurni da će to imati uticaja. U suprotnom, zaista ne morate da tražite način da vas ljudi koji nisu na istoj talasnoj dužini, razumeju. Tako ćete potrošiti energiju koju inače možete usmeriti na značajnije prilike. Onog trenutka kada pobedite sebe otvoriće vam se pregršt novih mogućnosti. Primetićete kako se dobre prilike nižu jedna za drugom kao od šale.

Kako bi sve ovo imalo smisla, imajte na umu 5 ljudskih osobina koje bi trebalo da stvorite kod sebe (ili unapredite), kako bi vam se vremenom vraćalo samo dobro:

STRPLJENJE, SAMOKONTROLA, ZAHVALNOST, POŠTOVANJE I RAZUMEVANJE.

Negujte strpljenje jer ne kaže se džabe strpljen-spašen.
Negujte samokontrolu jer je to pravi trening za poboljšanje ličnosti i kvaliteta života.
Zahvalnost prema onome što imate učiniće da automatski poštujete sve što ste sami sebi omogućili, kao i ono što su vam omogućili drugi. Zahvalnim i skromnim ljudima uvek se vrati dobro, ma koliko dugo čekali. Razumevanje, pre svega razumevanje različitosti učiniće da ojačate svoj karakter tako da vam više neće smetati drugačiji stavovi, želje i potrebe.


Gete je jednom rekao – razumnom čoveku ne događaju se sitne gluposti. Razmislite šta to zapravo znači.

Proširite svoje vidike i ne dozvolite da emocije koje su kratkog veka poput besa, nervoze, povređene sujete i ega utiču na suštinu vašeg života. Takve emocije imaju svi, ali samo oni koji su svesni odakle proističe svaka emocija znaće da izvuku ono najbolje iz situacije i preokrenu je u korist dobrog.

Srećna nova 2018!