Kakvi saveti nam mogu pomoći u životu kako bi se sa godinama dobro ili sve bolje osećali? Ne, ovo nije tekst koji se odnosi na čuvanje zdravlja kako bi izbegli određene bolesti, ovo je tekst koji se odnosi na poimanje našeg ličnog ja, razumevanje naše unutrašnje svesti i otkrivanje smisla sopstvenog postojanja. Prva stvar koju bi trebalo da prihvatimo je činjenica da ne smemo lagati sami sebe i misliti da se uvek možemo osećati neverovatno. To je iluzija koja čini da neumorno težimo zadovoljstvu i u trenucima kada je to prosto nemoguće. Kako i zašto?
Izazovi, usponi i padovi koje doživljavamo, u nama pokreću velike povratne mehanizme koji nam omogućavaju da učimo. Izbegavanje ili zavaravanje sebe u problemima ne samo da podsvesno utiče na stres već čini i da zaobilazimo životne puteve i iskustva koja nas čine onakvima kakvi bi trebalo da budemo u svojoj punoj mentalnoj (i fizičkoj) snazi. Potrebno je dozvoliti i prihvatiti povratnu informaciju stečenu od iskustva ma kakva da je, kako bi naučili da napredujemo u životu bez obzira na prepreke i nedaće.
To je možda najmoćnija lekcija za života, a u nastavku sledi nekoliko saveta mudrosti srećnih i dugovečnih ljudi, koji će vam zasigurno pomoći u otrkivanju srećne i zdrave budućnosti:

Ne upoređujte sebe sa drugima – bez obzira da li je neko rođak, prijatelj ili saradnik, mnogi od nas imaju tendenciju upoređivanja sebe sa drugima. Baš kao što poznata pesma kaže – trava je uvek zelenija na onoj strani. Da li je trava zelenija zapravo nema nikakvog uticaja jer se moramo fokusirati na onu ispod naših nogu. Onog trenutka kada prestanemo da se upoređujemo sa drugima i fokusiramo se na sopstvena iskustva tada ćemo pronaći mir u kojem nećemo imati potrebu da gledamo u “tuđu travu”.

Naučite da slušate svoj glas i unutrašnji osećaj – nazvali to nemirom, uzbuđenjem ili jednostavno intuicijom, veća perspektiva i taj neopisivi osećaj unutrašnjeg ja koji nam nešto govori – to je ono što je zapravo naše pravo biće. Taj unutrašnji glas otkriva životne strasti i pasije i otkriva najprikladnije puteve u životu u tom trenutku. Što više slušate taj glas, manje ćete opterećivati um prekomernim i bespotrebnim analiziranjem koje prečesto utiče na donošenje pogrešnih odluka. Slušajte svoj glas i pratite svoje srce.

Ne osećajte strahove od grešaka kada radite na nečemu – greške su svakako frustrirajuće isikustvo, ali nikada ne vrede toliko da osećate strah i nemir tokom nekog procesa u životu. Greške su tu da bi iz njih nešto naučili, a strah je samo urođena misao i ništa više. Vi vladate vašim mislima i slobodno dozvolite sebi prelaske “granica” sopstvene komfort zone.

Održavajte (ili popravite) odnose sa roditeljima, braćom i sestrama. Čak i ako imate veoma komplikovane odnose sa njima, pokušajte da pronađete način da budete zajedno. Porodični odnosi su izuzetno važni i pre ili kasnije ćete shvatiti da je porodica nešto najvrednije što čovek može da ima.

Sakupljajte sećanja umesto materijalnih stvari. Vi sta sami zbir vaših iskustava. No, probudite li se u kasnijim godinama i shvatite da ste život potrošili na sakupljanje materijalnih stvari, umesto duhovnih sećanja ili uspomena, nijedna stvar neće moći da popuni prazan osećaj iznutra.

Uzvratite, ali ne očekujte ništa za uzvrat. Činite drugima tako da osećate dobrotu iznutra, a ne potrebu da vam se usluga uzvrati. Kada dajete, činite punim srcem i život će vam biti mnogo lepši.

Budite aktivni i tražite razloge za smejanje. Smejanje pokreće čitav niz reakcija u našoj okolini, a negovan osmeh i najteža vrata otvara. Vodite aktivan život kako sada, tako i u kasnim godinama. Opšte zdravlje je jedina sigurna stvar koja produžava život. Pobrinte se za zube i na vreme idite kod zubara! Za razliku od mnogih telesnih zdravstvenih problema, stomatološki se vremenom samo pogoršavaju i stvari kao što su krunice, implanti postaju neizbežni. Ako imate uštede i prihode računi neće biti bolna stvar, ali vaš manjak mogućnosti za smeh sigurno hoće.

Naučite da budete zadovoljni onim što imate. Sreća je mnogo više od uspeha. Ako ste zadovoljni onim što ste, možda je manja šansa da budete milioner, ali je veća da ćete imati srećniji život.

Na kraju – putujte. Putovanja će vas promeniti kao što malo šta drugo može. To će vas odvesti u nove dimenzije i “prisiliti” da se bavite pitanjima koja su veća od nas samih. Doživljavajte i opasnosti i avanture i inspirišite svoj duh – nikada se ne zna šta čuči u vama. Svi mi imamo dva sveta – onaj u nama u onaj oko nas. Onog trenutka kada istražimo i upoznamo oba, dostignućemo smisao života.