U Beogradu i po Srbiji uopšte postoji veliki broj manifestacija i kulturnih događaja za koje nisu mnogi čuli, a vredni su svake posete. Za one koji nemaju priliku da odu na more ovakva dešavanja su savršena zamena za kvalitetno iskorišćavanje letnjeg vremena i svega što leto donosi. Svako ko se dovoljno informiše može pronaći po nešto po sopstvenom ukusu jer Srbija je zemlja prebogata prirodnom i kulturnom baštinom, koja je i danas na žalost nedovoljno iskorišćena.


Predlažemo vam da svaki slobodan vikend iskoristite u istraživanju kulturnih i prirodnih dobara naše prelepe zemlje i bićete prijatno iznenađeni sadržajem koji ima da ponudi. U nastavku sledi nekoliko predloga za izlete tokom avgusta, koji ne iziskuju preterani trošak, a obogaćuju i oplemenjuju dušu svakog posetilaca.

Dobro poznata Drinska regata ove godine počinje 21.jula. Na Drinskoj regati svake godine okupi se preko 20 000 ljudi iz različitih krajeva u Srbiji i zemalja u okolini. Zaploviće nekoliko pravih splavova tradicionalno sklopljenih od tarskih četinara, ali i stotine svakakvih čamaca i originalnih plovila sa više hiljada regetaša. Istovremeno se na ušću Rače u Drinu održava MOST FEST, muzički festival koji okuplja neke od najvećih grupa sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, u vreme trajanja Regate organizuje se i mali sajam suvenira domaće radinosti, meda i rakije na trgu u Bajinoj bašti. Predlažemo vam da iskoristite ovaj vikend na ovoj nezaobilaznoj manifestaciji gde je moguće pronaći i jeftin smeštaj “na bum”.

Već sledećeg vikenda, 29. i 30. jula organizovan je uzbudljivi rafting rekom Limom, uz posetu prelepog planinskog sela Sopotnice koje je poznato po vodopadima koji su zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Tura obuhvata i posetu manastiru Mileševa u kojem se nalazi freska Beli Anđeo. Na ovu turu je poželjno ići preko organizacije “Explore Serbia” jer vikend-paket podrazumeva smeštaj u seoskim domaćinstvima i isprobavanje tradicionalnih jela ovog kraja kao što su: heljdina pita, proja, sir, kajmak, kiselo mleko i jela od lokalnih gljiva. Nećete propustiti ni da probate domaće rakije, lokalno vino od kupina, likere od jabuka i divljih kruški i domaće proizvode od mesa teletine, jagnjetine i jaretine.

Ako vam nije do splavarenja već do laganih šetnji i obilazaka, predlažemo vam da posetite selo Lajkovac gde su u julu počeli “Lajkovački dani“. Udarna dešavanja se odigravaju u drugoj polovini jula i već nadolazećeg vikenda možete prisustvovati Danima vodenice i umetničkim kolonijama sa raznovrsnim i bogatim programom. Poslednja 3 dana jula su najbogatiji – rok koncerti, folklori, baletske sekcije, dečje predstave, Kolubarski kotlić i Moto skup. Na sam dan Gradske slave Ognjene Marije, sva dešavanja iz gradske kuće biće izmeštena u crkvenu portu gde će u prisustvu Vladike valjevskog Milutina biti osvećena novoizgrađena česma.

Na nekih sat vremena od Beograda, 29. i 30. jula ove godine organizuje se i Kupinijada u selu Stave kod Valjeva. Ovo je deseta po redu kupinijada koja je prvenstveno nastala sa ciljem promovisanja sela kao turističkih destinacija. Izlagači će se takmičiti u nekoliko kategorija, a posetioci će pored izložbe kupina biti u prilici da uživaju u domaćim radinostima Valjevačkog kraja i u bogatom kulturno-umetničkom programu. Već sledećeg vikenda, u prvoj nedelji avgusta počinje i dobro poznat Valjevski letnji festival Tešnjarke večeri – međunarodna kulturna, turističko-privredna manifestacija koja se održava na Tešnjaru u Valjevu. Ova manifestacija predstavlja smotru pozorišnog i filmskog stvaralaštva i ostvarenja u likovnoj i umetnosti. Prateći program je izuzetno bogat i sadržaće turističku i privrednu ponudu grada Valjeva.

Navedeni događaji su samo neki od predloga za provođenje kvalitetnog vremena u Srbiji tokom leta, ali to nije sve. Srbija je zemlja prebogata dešavanjima za vreme leta gde svakog dana ima nešto novo da se vidi i poseti ako ste dovoljno informisani. Predlažemo vam da pogledate kalendare svih letnjih događaja i manifestacija na internetu i sigurni smo da ćete pronaći nešto u skladu sa vašim ličnim mogućnostima, po meri i ukusu. U narednim tekstovima predložićemo vam još mesta i dešavanja za koje vam nije potreban debeli novčanik ni posebno izdvojeno vreme kako bi uživali onako kako dolikuje za vreme vrućina.