Poslednjih godina o Kini znamo sve više. Marljivi ljudi najmnogoljudnije zemlje na svetu ostvarili su svakolike napretke. Zemlja se otvorila prema svetu, pa i senke postepeno izlaze i vanredne prirodne lepote nekih predela. Pojedini su uvršćeni u svetsku baštinu i odavno su meta turista.

Izgleda da kinezima nisu toliko interesantne njihove prirodne lepote jer su prošle godine proglašeni za naciju koja najčešče putuje izvan svojih granica. Agencije za nekretnine Beograd, kao i one turističke, prepune su klijenata koji nam dolaze iz tog dela Azije. Mnogi od njh i ne znaju sve lepote sopstvene zemlje, ali postoje i oblasti koje i dan-danas vrve od posetilaca koji su ipak iste, kineske nacije.


Jedna od tih oblasti u Kini je Vuling Juan, u provinciji Hunan, poznatoj po 3100 visokih stubova izgrađenih od peščara kvarcita. Neke od njih visoki su preko 1000m. Geološki, ova oblast pripada Krasu, području sa izrazitim uticajem kraških procesa. Nalazi se u blizini mesta Žang-Jia-Jie (u prevodu “domovina porodice Žang”).

Oko 270km severoistočno od predstonice Čang Ša, 1992. Ova oblast je uvrščena u Unescovu listu mesta koja su svetska baština. Njoj pripada nekoliko nacionalnih parkova, od kojih su najpoznatiji šumski park Žan-Jia-Jie i planina Tianmen. Ova planina je dobila ime po džinovskoj pećini koju kinezi smatraju nebeskom kapijom, a pećina zaista podseća na nju. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1300m, visoka je 131m,57m je široka i preko 60m duboka. Tolika je da su 1999. kroz nju mogli da prolete mlazni avioni akrobatske grupe kineske armije.

Nebeska kapija planine Tianmen

Tu je i 1600m duga “Gieugu” pešačka staza, koja na velikoj visini krivuda spoljnim ivicama planine-liticama, sa kojih se pruža divan pogled na ambise i planinske vrhove, a njih ima preko 40, sa srednjom nadmorskoj visinom od preko 1400m. Posebno uzbuđenje pruža 60m dugačka staza, koja je u potpunosti napravljena od debelog čeličnog stakla (može da izdrži težinu od 1000kg), posetiocima koji su dovoljno hrabri da na nju zakorače, pružiće osećaj da hodaju po oblacima. Tu je i žičara za razgledanje pejzaža, koja iz centra mesta Žang-Jia-Jie, vodi do vrha planine Tianmen.


Ova planina duga je 7455m, a prevaljuje visinsku razliku od 1279m. Za razgledanje služi veliki stakleni lift, “Bejlong, lift stotinu zmajeva”, podignut uz planinsku liticu. Sa visinom od 330m, on je najteži i najviši spoljni lift na svetu. Do vrha planine, može se stići i putem koji visinsku razliku od 1000m, savladava pomoću 99 vrlo oštrih serpentina, po čemu ni on nema premca u svetu. I u ovom parku, najprepoznatljiviji geografski oblici su visoki stubovi nastali usled dugogodišnje erozije.

Lift stotinu zmajeva

Klima je na ovom mestu tokom većeg dela godine vlažna. Zato se osim erozije, razvilo i veoma bujno zelenilo, retke i neretke svakakve životinjske vrste. Erozija je nastajala i zbog širenja leda tokom zime i dejstva biljaka koje tuda rastu. One rastu gotovo svuda po stenovitim stubovima, a na nekim mestima bukvalno iz kamena. Ovi šumski stubovi osobeni su deo kineskih pejzaža, i mogu da se nađu na mnogim slikama i crtežima iz prošlosti. A jedan od njih, 1080m visoki stub “južnog neba”, pre nekoliko godina je preimenovan u “Avatar, Aleluja” planinu. Jer, fotografije iz ovog kineskog parka poslužile su autorima čuvenog holivudskog ostvarenja “Avatar” kao nadahnuće za ploveće aleluja planine u filmu.