Malo je poznato da u Beogradu postoji nekoliko planinarskih društava čiji članovi koriste priliku da skoro svakog vikenda posete neki od značajnih lokaliteta širom Srbije i time obogate ne samo svoje znanje, već i zdravlje.


Svetosavski uspon je planinarski izlet srednje težine za sve generacije koje su u dobroj fizičkoj kondiciji. Od opreme su potrebne dobre planinarske cipele, ko želi može da ponese i štapove. Ovaj izlet je popularan i van granica Srbije stoga se nemojte začuditi ako se u grupi nađe po koji radoznali stranac, željan bega od sadašnjice.

Na sat vremena istočno od Beograda, dobrim putem do Vršca stiže se i do vršačkih brda i planina. Vršački breg sa kulom i Đakov vrh pripadaju jezerskim brdima (kao i Fruška Gora), dok Lisičije glave (ima ih 3) i Gudurički vrh koji je najviši vrh u Vojvodini (641m), pripadaju Karpatima.

Ovaj izlet nazivaju i “Zimska bajka” zbog prhkog snega, drveća okićenog injem i modroplavim vedrim nebom koje je neverovatno vedro na dan Svetog Save. Sunčan dan i tišina koju neretko prekinu gomilice snega koje padaju sa drveća. Planinarske staze su jasno obeležene i prilagođene šetačima.

 

Za one koji se za ovaj izlet odluče da idu samostalno, smeštaj je lako naći, a za dalje snalaženje je dovoljno otići do Vršačke kule u čijoj okolini ima kafića, restorana i turističkih centara za usmeravanje radoznalih posetilaca. Ipak, vodič je neophodan za uspon na sve vrhove osim Vršačkog brega i kule. Vršac je nezaobilazna tačka na ovom izletu stoga vam toplo preporučujemo da ga posetite nakon osvežavajuće ture pešačenja.

Planinarsko društvo Železničar iz Vršca omogućava svakom posetiocu i avanturisti da nakon šetnje i obilaska Lisičijih glava i Guduričkog vrha, dobije priliku da okusi najslađi domaći pasulj u trošnom, ali udobnom planinarskom domu.

Izleti poput ovog su savršena prilika za beg od svakodnevnice, a stapanje sa mirnom i očuvanom prirodom na najvišem vrhu Vojvodine, uz podršku planinara je za svaku preporuku. Ukoliko se pitate šta da radite za vikend, sa sigurnošću vam tvrdimo da sa ovakvim izletima nema greške! Mi smo se vratili sveži i pročišćeni, spremni za nove radne pobede i planiranje narednog izleta.

pisala: Lila Milić