Kraj januara polako se bliži i mnogi taj period u mesecu smatraju periodom “inkubacije” jer su se novogodišnji praznici završili, novac se istrošio, zima nas je usporila i sada sledi odmaranje i pripremanje za februar, sakupljanje snage za nove nadolazeće pobede i uspehe…


Ipak, to što su se praznici završili ne znači da ne možemo da nastavimo sa aktivnostima koje nisu vezane isključivo za posao…svaki sport, hobi, dodatna aktivnost kao što je učenje engleskog jezika, obilazaka kulturnih manifestacija, pozorišta, muzeja i slično, ili pametno iskorišćen vikend oplemenjuju dušu i stvaraju snagu u čoveku da nastavi da se bori za sve dobro u životu.

Predlažem vam nekoliko super izleta i manifestacija u februaru koje možete iskoristiti tako da svaki slobodan vikend provedete kvalitetno:

02.-04. Februar – PRŠUTIJADA
Ovaj sajam suvomesnatih proizvoda održava se u selu Mačkat na Zlatiboru. Pravi raj za hedoniste i sve ljubitelje kvalitetnog domaćeg sušenog mesa. Ovaj sajam, zbog raznolikosti i posećenosti spada u red nacionalnih manifestacija, a na njemu pored gastronomskih poslastica, možete naučiti i po nešto o privredi ovog kraja Srbije. Pa ko voli, nek izvoli 🙂

10.-12. Februar – MAČKARE
Mačkare, ili “premundureni dani” su zapravo seoski običaj star preko 250 godina, koji se tradicionalno održava u selu Golubinci kod Stare Pazove. Za vreme ove manifestacije meštani iz okolnih sela i sela Golubinci, maskiraju se u razne maske koje su primarno vezane za aktuelne društvene teme, ali isto tako i za “isterivanje đavola” i pripremanje novog godišnjeg vegetativnog ciklusa, kada se slavlje usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi.


14.-18. Februar – SLANINIJADA
Slaninijada, u selu Kačarevo kod Pančeva, tradicionalno se održava još od 1988.godine. Ova manifestacija je zasnovana prvenstveno na odabiru najbolje slanine Južnog Banata, ali i na tradicionalnim, kulturnim i gastronomskim običajima stanovništva iz tog kraja.


25. Februar – 03. Mart – Međunarodni Festival Dečije Rekreacije
Poslednji vikend u februaru ili nedelju koja dolazi nakon istog, iskoristite za rekreaciju na Kopaoniku. Ovaj festival plemenitog karaktera organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj ovog festivala je ZDRAVLJE, ZNANJE i ZABAVA, namenjen je prvenstveno deci od 10 do 14 godina, koji sa timom animatora učestvuju u raznim sportsko-rekreativnim, edukativnim i turističkim sadržajima.

Pozdrav suncu – jutarnje razgibavanje, alpsko i nordijsko skijanje, klizanje, aerobik na snegu, odbojka sa pilates loptama, nadvlačenje konopca, frizbi, badminton, fudbal na snegu, snežne trojke, odbojka na snegu, vajanje figura od snega, pešačke ture „Upoznajmo Kopaonik“, orijentacione igre, potraga za blagom, igre bez granica…i još mnogo toga interesantnog i korisnog, ne samo za decu već i za odrasle.


Ovo su samo neke, od mnogobrojnih manifestacija koje će se tokom februara održavati širom Srbije. Turistička organizacija Srbije nudi pregršt sadržaja i izleta na koje možete otići za vreme slobodnih vikenda. Ukoliko ste se ipak odlučili da mesec februar ne putujete nigde, svakako vam predlažemo uvođenje neke nove aktivnosti u život. Krenite na neki sport, upišite kurs nemačkog jezika, stvorite novi hobi i ulepšajte sebi život na taj način.

Uveravam vas, nećete se pokajati!