Na najvišoj tački Dedinjskog brega u Beogradu nalazi se oaza istorije, uspomena i zelenila, prelepe džordžijanske arhitekture, sa jednim od najlepših holova koje smo videli – Beli Dvor.


Izgradnja ovog velelepnog zdanja završena je 1936.godine, po želji Aleksandra I Karađorđevića i po projektu arhitekte Aleksandra Đorđevića.

Uz pomoć arhitekte Viktora Lukomskog, kralj je sačinio projektni zadatak i na 15ogodišnjicu ujedinjenja Jugoslavije, 1. decembra 1933. raspisan je javni konkurs za najbolje arhitektonsko rešene objekta koja bi nasledila njegova deca. Učestvovalo je 10 arhitekata, a posle dužih rasprava i procena, Aleksandru Đorđeviću povereno je da izradi konačnu verziju projekta.

Zgrada je trebalo da se završi do septembra 1935.godine- Na žalost, samo dva meseca pošto je položio kamen temeljac, kralj Aleksandar I poginuo je kao žrtva atentata u Marseju tokom službene posete Francuskoj.

I pored velikog šoka koji je izazvalo ubistvo kralja, radovi na dvorcu nisu prekinuti i zgrada je završena krajem naredne godine. Uslovi su, međutim bili potpuno izmenjeni.

Mladi kralj Petar II, imao je samo 13, njegova braća Tomislav i Andrej 8 i 7 godina. Od samostalnog porodičnog života bili su još veoma daleko.


Tako se u dovršeni dvorac, koji su zbog blistave fasade koja se videla iz daljine nazvali “belim dvorom”, sa svojom porodicom uselio knez Pavle Karađorđević, brat od strica pokojnog kralja. Apartmani u Beogradu do tog trenutka njegovoj porodici bili su jedina opcija. Kneževa tada već petočlana porodica nije raspolagala odgovarajućom rezidencijom u Beogradu i smatralo se umesnim da se do kraljevog punoletstva smesti u prostor namenjen kraljevićima koji su još bili deca.


U tročlanom regentstvu zaduženom da upravlja zemljom u ime kralja do njegovog punoletstva, pored kneza Pavla, nalazili su se još Dr. Radenko Stanković i Dr. Ivo Perović. Kneza Pavla novi dvorac podsećao je na izgled i naziv dvorca Bela kuća (White Lodge) u parku Ričmond kod Londona, gde je rođen njegov najstariji sin pa je naziv novog dvorca postao i zvaničan.


Beli Dvor je u tehničkom pogledu bio vrlo savremeno opremljen i u njemu se nalaze unikatne i jedinstvene neprocenjive dragocenosti. Ukoliko niste do sada bili u prilici da posetite ceo dvorski kompleks na Dedinju, obavezno to učinite. U okviru dvorskog kompleksa i parka, nalaze se Kraljevski dvor, Beli dvor, dvorska kapela Sv. Andreja Prvozvanog, bazeni, letnje kuhinje, slamnata kuća i kancelarija Maršalata dvora.