Sarajevo je ime dobilo od turskih reči “Saray” i “Ovasi” koje znače “dvor” i “polje oko grada”. Danas Sarajlije svoj grad najčešće nazivaju Šeher kako ga je nekada davno nazivao Isa-beg Ishaković. Ovo je specifičan grad koji u sebi, kao i u svom imenu nosi veliku dozu orijenta, pa ga mnogi nazivaju Damaskom severa, a Jevreji Sefardi i Malim Jerusalimom.


Ukoliko planirate prvo putovanje u Sarajevo, sigurni smo da će vas zanimati da saznate više o njegovom poreklu i znamenitostima. U daljem tekstu ćemo se pozabaviti poreklima imena nekih sarajevskih naselja.

Maltacarina je jedno lepo naselje koje se nalazi između toka Miljacke i 3 važne ulice koji spajaju istočne i zapadne, kao i severne i južne delove Sarajeva. Ime je dobilo po nemačkoj reči “Maut” što znači “carina”. Razlog zašto je baš to ime dobilo jeste što je na ovom delu grada u doba Austrougarske postojao kontolni punkt za prehrambene proizvode koji su iz okolnih sela donošeni u grad za prodaju.

Čuvena oblast Ilidža je poznata banja koja se nalazi na 8 km od centra Sarajeva. Ime je dobila od turske reči “ilac” što znači “lek”. Ovo naselje se prostire u blizini izvora reke Bosne i u podnožju planine Igman i idealno je za odmor. Karakteriše ga savršena priroda, predivni parkovi, kao i lekovite vode koje su bile poznate još u vreme Rimljana i Turaka. Ukoliko želite zaista da se odmorite izaberite neki od hotelskih kompleksa u ovom delu Sarajeva.

Ilidza_Sarajevo

Švrakino selo je dobilo ime po čuvenoj porodici Švraka koja je u 17. veku bila izuzetno bogata i uticajna. Poticala je iz Hercegovine, ali se kasnije raselila po BiH i između ostalog u Sarajevu. Pošto se jedan potomak ove porodice, koja je bila aginskog porekla i izuzetno angažovana u vojnom sektoru, naselio jedan deo Sarajeva, ovaj deo je dobio ime Švrakino selo u znak poštovanja.

Bistrik je sarajevsko naselje koje je ime dobilo po reci Bistrici, pritoci reke Miljacke. Bistrica se u Miljacku uliva kod Latinske ćuprije, a krasi je i nekoliko lepih mostova. Ovo naselje možete obići tako što ćete ići levom obalom Miljacke i uzbrdicom prošetati do železničke stanice.

bistrikl

Koševo je poznato naselje u Sarajevu i dobilo je ime po turskoj reči za brzi vetar – Košava. Ovo naselje se dugo i zvalo Košava dok ga meštani nisu prekstili u Koševo, kako se danas i zvanično zove. Ime je dobilo po vetru koji se spuštao sa planine Zvezde do Miljacke, gde se susretao sa vetrom Bakijašem.


 Nadamo se da vam se dopao ovaj mali put kroz Sarajevo” i nadamo se da ste saznali neke nove činjenice o Sarajevu. Kada ga budete posetili obavezno zamolite meštane da sa vama podele neke od legendi vezanih za imena ostalih sarajevskih naselja. Budite sigurni da jednom kad odete, sigurno ćete želeti da se vratite!