O različitim pojavama iz života, uvrežila su se pogrešna mišljenja koja se prenose generacijama. Kao na primer, da se alkohol i lekovi ne smeju mešati ili da se ne sme progutati žvaka. Nakon dužeg istraživanja po raznim online magazinima, ovo je pokušaj da se opovrgnu mitovi i napokon otkrije u kom grmu leži zec.


Uz antibiotike ne sme da se pije

Iako zaista apostoje određeni antibiotici koji nikako ne bi smeli da se uzimaju ako se pije alkohol, oni su zapravo malobrojni, oko samo 1% od ukupnog broja. Zamislite, napijete se, a pre toga ste uzeli antibiotik…jedino što može da se desi je da se probudite odmorni sa glavoboljom u nekom apartmanu. Zato je ova tvrdnja samo još jedan mit. Veruje se da je nastao pre otprilike jednog veka, kada su antibiotici uglavnom korišćeni za lečenje seksualno prenosivih bolesti.

Tada je i nastalo uverenje da će trezan čovek pre nego pijan, poslušati savet lekara da se ne upušta u intimne odnose (pogotovo pijan). Pošto se ionako uzimaju na recept, najbolje je pitati lekara koji antibiotici nikako ne smeju da se mešaju sa alkoholom.

Žvaka godinama ostaje u crevima

Roditelji obično upozoravaju decu da strogo vode računa da ne progutaju žvakaću gumu. Odmah sledi i obrazloženje – pošto ne može da se svari, žvaka će se godinama zadržati u stomaku. Žvaka je napravljena od masnoća, voska, zaslađivača, kao i posebne brste smole i sintetičkih sastojaka koji daju elastičnost.

Ako se proguta, šećer ili veštački zaslađivači će se svariti u crevima, međutim, enzimi u stomaku neće uspeti da razgrade ostale sastojke. Uprkos tome, iako nesvarena, žvaka će se iz stomaka izbaciti otprilike za dva dana.

Deca polude od šećera

Ako deca jedu suviše slatkiša, postaju preterano razigrana, živahna i neukrotiva. U to veruju roditelji, ali i stručnjaci. U “England Yournal of Medicine”, ozbiljnom medicinskom časopisu, opovrgavaju ovo mišljenje. Otkud onda takva tvrdnja?

Većina istražiavnja koja takozvanu hiperaktivnost mališana dovodi u vezu sa slatkišima, uglavnom potiče iz Amerike. Uprkos osporavanju ovakvih zaključaka, mame i tate su i dalje sasvim uvereni da sinovima i kćerima treba da ograniče čokoladu, sladoled, slatke napitke da ne bi poludeli, i sa svake žurke ih odveli ranije u stan.

Sledećim ogledom pokazalo se da je govoto nemoguće razuveriti roditelje da slatkiši ipak nisu do te mere pogubni. Čim čuju da su im se deca nalivala slatkim napicima, roditelji smesta zaključuju da su im ćerke i sinovi znatno živahniji. Bez obzira na to što im ispitivači naknadno otkriju da deci ipak nisu dali slatke sokove, ništa ne vredi. Roditelji gaje predrasude i na izgled uobičajeno ponašanje svojih mališana procenjuju prema uvreženim stavovima, zasnovanim na pogrešnoj “teoriji”.