Čitavog života boravila je u pogrešnoj svlačionici. Bila je neophodna autopsija da bi se otkrila tajna Stele Volš, poljske atletičarke koja je pod tim imenom osvojila zlatnu medalju za SAD, na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1932. godine.


Stela (Stanislava Valasjevič), imala je muške polne organe, premda neaktivne, i hromozome oba pola. To je otkriveno tek nakon njene smrti 1980. godine kada ju je pogodio zalutali metak ispaljen tokom pljačke trgovinskog centra u Klivlendu. Suočen sa dokazima, lekar nije mogao da zanemari ono što je pisalo u njenoj krštenici.

Stela je imala redak oblik hermafroditizma koji se javlja na svakih 20.000 ljudi. Mozaicizam je poremećaj koji se javlja sam od sebe. Ako se ne uzimaju lekovi, u organizmu žive grupe i muških i ženskih ćelija, dok polni organi pripadaju samo jednom polu. Njena spoljašnost, bila je više muška nego ženska. Čak je i dva meseca provela u braku sa čovekom koji nije ništa primetio jer su odnose imali u izričitom mraku, na njenu želju.

 

Njen pol nisu otkrile ni drugarice iz tima jer je uvek dolazila i odlazila poslednja na treninge, a kad se pojavljivala u javnosti na zvaničnim trkama nosila je punu sportsku opremu, koje ostavljala puno mesta za nagađanja. U to vreme sporije su se širili tračevi i vesti…nije postajala prodaja mobilnih telefona, lasera, ultrazvukova, računara, i svega što bi moglo doprineti ranijem otkrivanju njenog istinskog pola.

Transeksualci i hermafroditi (po stručnom nazivu) redovno su učestvovali na Olimpijskim trkama, barem do 1968.godine kada je Olimpijski komitet uveo obavezno testiranje pola za sve učesnike, dok borci za ljudska prava i danas smatraju da je takva odluka nepravedna jer se radi o diskriminaciji. Ipak, nakon uvedenog obaveznog polnog testiranja, povukle su se mnoge druge sportiskinje i sportisti koji su dugo bili pod sumnjom – kao što je Korejska Sin Kim Dam, svetska rekorderka u trci na 400m, Rumunka Jolanda Balaš, šampionka u skoku uvis, zatim sestre Tamara i Irena Pres, bacačice koplja, Marija Itkina iz bivšeg Sovjetskog Saveza itd.

Sestre Tamara i Irena Pres

Interesantno je da je australijska skijašica Erika Šinegar koja je zapravo muškarac, dobila legitimnu dozvolu da sa ženskog pređe na muško takmičenje u biciklizmu.