Zamislite dvorišnu baštu bez insekata…a posebno onih letećih, koji utiču na nas tako da mlataramo rukama tokom razgovora u društvu umesto da uživamo u miru i pijuckamo koktel iz slamčice. Srećom, postoje neke biljke koje svojim mirisom i materijama koje ispuštaju mogu da oteraju iritantne insekte – mušice, komarce i ostale leteće dosade. Posadite ih u svom dvorištu ili terasi i uveravam vas da ćete biti mirni neko vreme.


Ujedi mušica i komaraca nisu samo neugodni, već predstavljaju i značajan zdravstveni rizik. Komarci se smatraju najsmrtonosnijom porodicom životinja na svetu i prenose izuzetno štetne bolesti poput malarije, žute groznice, Chikungunia, virusa Zapadnog Nila, dengue groznice, filariasis i Žika virusa. Komarce, a bogme i mušice privlače ljudi i druge životinje mirisom ugljen-dioksida i drugim primamljivim mirisima koje emitujemo. Pročitajte koje su to biljke koje će odvratiti skoro sve vrste letećih insekata iz naše bašte:

LAVANDA

Komarci doživljavaju prijatan miris lavande kao izuzetno toksičan. Kao dodatni bonus, lavanda ima i anti-gljivična i antiseptička svojstva, a možete je posaditi u svom vrtu ili u saksiji koja se nalazi blizu vrata i prozora. Za još bolju zaštitu trljajte cveće od lavande po koži da biste oslobodili njena ulja.

NEVEN

Neven je cvet koji se lako uzgaja, a sadrži tiofene, jedinjenje sa svojstvima odbijanja više vrsta insekata. Delotvoran je u odvraćanju od komaraca, lisnih ušiju, mušica, grinja i gljivica koje jedu listove, meksičke bube, puževa itd, a izuzetno je lekovit i opšte poznat u svim vrstama medicine.

GERANIJUM

Geranijum je neverovatno atraktivna i ukrasna biljka koja odvraća ne samo insekte već i razne druge gmizavce i više vrsta zemljanih štetočina. Iako ove brzorastuće biljke vole toplu, sunčanu i suvu klimu, geranijum se takođe može uzgajati i na hladnijim mestima u sadnicama – treba ih češće obrezivati, a za duži život i pravilno zalivanje neophodno je baštensko crevo.

RUZMARIN

Ova biljka se obično koristi kao začin, ali njegova drvenasta aroma takođe je efikasna u zadržavanju komaraca, kupusnih moljaca, biljnih vaši i plamenjača. Ružmarin je takođe odličan kada želite da uživate u nekom logorskoj vatri. Samo stavite malo ruzmarinovog lišća u vatru, a miris koji počne da stvara će odvratiti sve moguće insekte oko vas.

NANA

Još jedna biljka koja se često koristi u kulinarstvu, medicini, kozmetici i možemo reći i da je jedan od omiljenih čajeva u Srbiji. Za nanu svi dobro znaju koliko je delotvorna u teranju insekata pa i kod uboda istih, a jedna nedavno sprovedena studija otkrila je da ulje od nane izuzetno pozitivno utiče i u borbi protiv malarije i žute groznice.

BUHAČ

Možda vam zvuči nepoznato, ali ovaj cvet koji izuzetno podseća na belu radu je biljka endemične vrste koja je najviše rasla u bivšoj Jugoslaviji, odakle je dalje prenosivana u druge Evropske zemlje, SAD, Aziju itd, zbog toga što je jedan od najjačih prirodnih bioinsekticida koji postoje. U ovom cvetu se nalazi materija Piretin koja efikasno uništava sve štetne insekte u bašti. Lako se sadi i još lakše održava.

BOSILJAK

Bosiljak nije samo ukusan začin kojim možete da začinite omiljenu italijansku hranu, već je i zgodan prirodni repelent protiv komaraca. Zbog oštrog mirisa koji izvire iz njegovih listova, komarci i leteći skakavci mu nikada ne prilaze. Postoji jedna studija koja je dokazala da je bosiljak izuzetno toksičan za sve insekte koji imaju krila.

MAČIJA TRAVA / METVICA

Biljka je dobila ime po tome što je mace jednostavno obožavaju. Uživaju u njenom mirisu koji je za njih neka vrsta seksualnog stimulansa. Kada trljaju glavu o listove upadnu u neku vrstu nirvane koja traje par minuta. Ova biljka, koliko se dopada macama, toliko se ne dopada insektima – skoro je 10 puta jača od drugih biljaka kada je u pitanju odbijanje insekata.

Zasadite neku (ili sve) ove biljke sa spiska u vašoj bašti i potpuni užitak biće vam zagarantovan 🙂