Kupatilo je jedno od najvažnijih prostorija u kući ili stanu i u njemu provodimo mnogo više vremena nego što to zaista mislimo. Prosto neverovatno, ali na online magazinima i raznim blogovima zaista ne postoji baš puno korisnih tekstova na temu održavanja kupatila jer iz nekog razloga ta tema nije dovoljno istražena niti zvuči preterano zanimljivo, a svi beauty rituali se odigravaju upravo tu.

Međutim, kupatilo i čistoća istog od izuzetnog su značaja ne samo za higijenu već i za preventivu u mnogim bolestima. Kupatilo je često loše provetreno i kao takvo pati od svih klasičnih problema previše vlažnih prostorija. Tu se hvata kamenac, tope se ostaci sapuna i nakupljaju buđ, vlaga i razne bakterije.


Nudimo vam nekoliko saveta za održavanje čistoće kupatila bez korišćenja hemijskih sredstava koja su u većini korisna za čistoću, ali nikako i za zdravlje čoveka.

Tuš, kada i lavabo

Da biste temeljno očistli kadu i tuš kabinu, nanesite belo sirće ili sok od limuna na sve površine pa pređite vlažnom krpom. Za lavabo je najbolje prosuti sodu bikarbonu po celoj površini i trljati sa sunđerom natopljenim sirćetom. Najbolja kombinacija za čišćenje ovakvih površina su soda bikarbona i sirće (ili limun) zajedno.

Zavese za tuš i prostirke

Ako imate plastičnu zavesu za tuš, brišite je vlažnim sunđerom umočenim u sodu bikarbonu, a možete je povremeno i oprati u mašini za veš na niskoj temperaturi, dodajući 3 kašike sode bikarbone u pregradu za detrdžent. Ipak, mušeme su mnogo bolji izbor za zavesu u vlažnom kupatilu jer se za njih buđ skoro uopšte ne hvata, za razliku od plastičnih zavesa.

Kada je reč o prostirkama za pod, poželjno je posuti sodu bikarbonu jednom nedeljno, trljati četkom i osušiti. Tako ćete ih zaštititi od vlage i upornih bakterija.

Podovi

Pločice, itison, pa i drvo…kakav god da je vaš pod belo sirće i soda bikarbona su i ovde najdragoceniji saveznici u održavanju čistoće. Šolja belog sirćeta rastvorena u litri tople vode odlično je sredstvo za održavanje bilo kakvog poda. Da biste dobili prijatniji miris, ubacite ulje ili cvetove lavande. Takav rastvor može stajati više dana, a pre upotrebe dodajte još malo tople vode pa sve zajedno sipajte u kantu.