Kako dolazi lepo vreme, tako i sledi sređivanje i čišćenje bašti i terasa. Baštenski nameštaj i alatke ne mogu se uvek poštedeti rđanja. Ali i tu ima leka. Možete ukloniti fleke od rđe i bez hemijskih preparata, na manje agresivan način.


Uklanjanje rđe belim sirćetom

Belo sirće često se koristi za uklanjanje rđe. Bez obzira na to da li je reč o maloj mrlji na metalnoj površini ili većem zarđalom predmetu, tkanina potopljena u belo sirće obaviće posao. Koristite tkaninu koja se neće pokidati, poput sunđerastih krpa koje možete nabaviti u prodavnicama gde se kupuje papirna galanterija.

Za gvozgene ili čelične alatke za baštu, upotrebite zgužvani novinski papir utopljen u belo sirće i dobro istrljajte. Kako bi izbegli da se ponovo stvori sloj rđe, obavezno sve prebrišite. Kao prevenciju, takođe je dobro namastiti alat i baštenski nameštaj mašinskim uljem.

Čišćenje sodom bikarbonom

Nemojte sa nadati da soda bikarbona ima čarobno dejstvo na veoma zarđali alat. Ali ako su u pitanju male mrlje ili se rđa pojavila samo na vrhovima, prvo pređite preko te površine grubom metalnom četkom ili šmirglom (imaju ih farbare), a zatim i krompirom presečenim na pola i posutom sodom bikarbonom.

Kako demontirati zarđale šarke?

Kada zavrtnji i šarke na vratima i ormarima zarđaju, teško se otvaraju vrata. Da bi olakšali tu operaciju, ne treba ih previše potezati već sipajte malo vrućeg sirćeta na zonu koja je najviše zaribala i sačekajte desetak minuta. Ako to ne pomaže, potopite ceo metalni predmet u čisto sirće i ostavite da stoji oko 12 sati. Dobro osušite.