Lepe naparfemisane urolane sveće od čistog pčelinjeg voska, danas se teško pronalaze. Međutim, možete ih sami napraviti – da li iz zabave ili da biste uposlili decu zanimljivim zadatkom tokom kišnog popodneva. U svakom slučaju, ove sveće će vam i te kako koristiti.

Najteže je pronaći odgovarajuću sirovinu za sveće kao što je pravi pravcati pčelinji vosak, mada ga ponekada ima u apotekama, prodavnicama kućnih artikala, u svećarnicama, a i na nekim veb sajtovima. Postoji specijalizovana prodavnica u kojoj možete pronaći jeftinu tablu pčelinjev voska, a nalazi se blizu stovarišta beograd.


Ovaj metod pravljenja sveća deluje kao najlakši, pa možete tome naučiiti i zaposliti decu jer ne morate da pretapate vosak. Nezgodno je samo što se ovakve sveće mnogo brže potroše u odnosu na one u teglicama.

Materijal:

  • Tabla pčelinjeg voska
  • Buket lavande
  • Satenska ili somotska traka
  • Komadić pamučne tkanine
  • Konac u boji tkanine
  • Par makaza

Postupak:

Rasprostite na radnoj površini tablu pčelinjeg voska. Razvucite po horizontali i isecite na trake koje odgovaraju dužini sveće Bacite u sredinu te trake fitilj i izvucite oko 1cm preko gornje ivice. Malo omekšajte površinu voska duvajući toplim fenom. Pritisnite fitilj uz ivicu i urolajte celu voštanu traku uz sveću, a možete je malo zagrejati fenom da se celina bolje stopi. Zgodno je da se sve to radi u dvoje. Kada ste napravili prvi sloj sveće, stavite ga na novu traku voska i ponovite ceo postupak.

Što više slojeva stavljate, morate više da vodite računa o prečniku, a poželjno je i da fitilj bude što deblji. Kada ste završili sveću, malo uglačajte njenu površinu rukom ili krpicom. Dno sveće izravnajte stavljajući je na tanjirić ili u svećnjak sa ravnim dnom.