Dolazi nam hladno vreme i na žalost, onaj ko ima baštu u kući, vikendici, odmaralištu, sve manje će moći da provodi vreme u svom dvorištu. Iskoristite neke dobrobiti kiša kako bi manje brinuli tokom zime o tome da li će vam biljke opstati.

Bez vode u bašti skoro ništa neće porasti. Voda danas spada u resurse koji se nekontrolisano troše, pa treba misliti na periode suše. To vreme lako ćete prebroditi ako predvitite tu mogućnost u ekonomično trošite vodu.

Sakupljanje kišnice

Sakupljanje kišnice najbolji je način da obezbedite vodu za hladni period suše. Već s krajem leta treba namestiti nekakve rezervoare za vodu ili burad za kišnicu u bašti, ispod oluka na kući, garaži, uz pomoćne objekte…Rezervoari koji se mogu kupiti u trgovinama imaju i filtere koji prečišćavaju vodu. Po bašti rasporedite i posude u koje ćete direktno hvatati kišne kapi. Na te posude stavite neke stare rešetke da se u njima ne bi davile sitne životinje i insekti. Što više vode nakupite, više ćete je imati u periodu vegetacije.

Kako ojačati biljke?

Mnogi stanovi i kuće u našoj zemlji i glavnom gradu imaju bašte kakve svako želi. Nije ni čudo da su agencije za nekretnine Zemun zabeležile najveće interesovanje za stanove i kuće sa dvorištem. Ako kupujete biljke pred zimu, zapmtite – što više tetošite mladu biljku, to će ona više nege zahtevati i kasnije, kada je presadite u baštu.

Potrudite se da do presađivanja što manje zalivate biljku, zapravo sasvim prestanite poslednjih dana, ne biste li je naterali da razgranava koren što više može. Neki baštovani imaju posebno grubu metodu: ostavljaju biljke na suncu u toku od dva dana, pa ih zatim presade. One biljke koje prežive taj tretman neće tražiti previše vode.

Plansko navodnjavanje

Prečesto navodnjavanje i zalivanje bašte nije dobro, jer ćete doći u situaciju da ne možete da održite taj tempo – ni vi, ni biljke. Ako biljke zalivate ređe, ali obilato, one će puštati korenje sve dublje u zemlju da bi došle do vode, i biće otpornije. Dovoljno je zalivati baštu svake nedelje, a možete pokušati da proredite i na deset dana, naročito ako se tlo sastoji od mešavine gline i humusa (dobro upijaju vodu i zadržavaju je).

Trikovi za pranje i održavanje baštenskih rukavica

Kada vidite da su vaše baštenske rukavice prekrivene zemljom, dobro ih očetkajte mekom četkom ne skidajući ih sa ruku. Možete ih brzo sprati pod mlazom mlake vode, pazeći da se skroz ne prokvase. Ako su vam se baštenske rukavice deformisale od vlage i lepljive zemlje, ne čekajte da sasvim ispucaju već ih operite četkom i sapunjavom vodom. Ocedite ih ručno i izravnajte, pa ih postavite na ravnu podlogu, na peškir. Možete ih i preći mlakom peglom da im povratite formu i mekoću.

Tekstilne rukavice takođe mogu dobro poslužiti za neke lakše radove u bašti, recimo za presađivanje u saksije ili sađenje lukovica. Postoje i posebne baštenske rukavice od tanke kože koje su vodootporne, lepo prionu uz kožu i veoma su efikasne. Kada okončate poslove u bašti, pažljivo namestite rukavice na ručku ili na neki uspravni alat. Kad god ih ponovo uzimate dobro ih istresite jer u njima može biti nezgodnih insekata ili sitnih životinjica.