Mnogi ljudi nisu svesni neverovatnih pogodnosti kućnih biljaka i dobrobiti koje pružaju u prostorijama. Neke od ovih biljaka pročišćavaju vazduh u okolini, stabilizujući vlažnost i stvarajući čestice čistog kiseonika. Takve biljke posebno su pogodne u kancelarijama, kućama sa decom ili ljudima koji su oboleli od neke alergije.


Obratite pažnju na biljke koje se nalaze u luksuznim hotelima i poslovnim kancelarijama u Beogradu, jer profesionalni cvećari i baštovani u sklopu svojih aranžmana uzimaju u obzir i zdravstvene pogodnosti za ljude u takvim objektima. U nastavku sledi nekoliko sobnih biljaka koje pozitivno utiču na zdravlje svih živih bića u bilo kakvoj vrsti prostorije, od spavaće sobe do apartmanskog smeštaja, kuće i kancelarije:

SPATIFILUM

izvor: plantsome

Ovu sobnu biljku nazivaju i “ženska sreća” jer postoji verovanje da donosi sreću i ljubav u devojačku kuću. Spatifilum ne samo da upija višak vlage čime normalizuje klimu u prostoriji, već i uništava plesni na zidu. Ova biljka se najbolje razvija na temperaturi od oko 18 stepeni u polu-hladu.


DRVO MIRTA

izvor: lavallerde.it

Drvo Mirtus je simbol mira i zadovoljstva. U prošlosti su ovu biljku smatrali svetim drvetom jer se smatralo da starim ljudima vraća mladost, a putnicima energiju i dobro raspoloženje. Danas sa sigurnošću možemo reći da ova biljka ima drugačiji, ali jednako korisni set kvaliteta. Ne samo da obnavlja mikroklimu u domu već kroz svoje listove ispušta materiju fitoncid koja se smatra antibiotikom iz prirode. Ova materija ubija sve loše mikrobe i čestice u vazduhu.


DRVO LIMUNA

izvor: Inland Valley

Limun je divna biljka i voćka u svakom pogledu. Kada je limun još uvek u fazi cvetanja, ispunjava vazduh predivnim mirisom istovremeno upijajući višak vlage. Listovi limuna pružaju veliki broj lekovitih supstanci i sterilizuju prostor, a sijaset koristi plodova je svima dobro poznat. Drvo limuna zahteva često “kupanje” na suncu, redovno zalivanje i održavanje polu suvog zemljišta. Ukoliko se dobro održava, može izdržati i u samom centru grada.


KEDAR, ČEMPRES

izvor: essenceofthetree

U Japanu, ovo drvo iz famiilje čempresa smatra se svetom biljkom. Veruje se da se duše mrtvih i bogova naseljavaju u ovu zimzelenu biljku koja poseduje mnogo korisnih svojstava. Osvežava dom pružajući mu optimalnu vlagu i pročišćava prljavštinu iz vazduha, olakšava simptome migrena i glavobolja. Tokom svog dugog života često menja nijanse zelene, a za uzvrat zahteva samo redovno zalivanje.


FIKUS

izvor: Promojardin

Bez premca najpopularnija sobna i saksijska biljka, ima ga u nekoliko različitih vrsta. Fikus omogućava vazduhu da održi zdravu vlažnost, ispunjava ga kiseonikom, neutrališe toksine i viruse. Privlači čestice prašine na svoje listove, a najbolje raste u domovima sa puno praznog prostora. Jedna od najpopularnijih i najčeščih varijanti ove biljke je vrsta pod imenom “Bendžaminova slika”, nazvana u čast britanskog botaničara i jedan je od glavnih simbola prestonice Tajlanda, Bangkoka. Zahteva minimalno održavanje, ne voli promaju i prekomerno zalivanje.


SANSEVERIJA

izvor: cvecarstvo.com

Svekrvin jezik, Indijansko pero, Pijani kaktus – nazovite ovu biljku kako hoćete. Ova trakasta biljka poreklom iz Afrike čini divne stvari. Pročišćava vazduh, proizvodi ogromnu količinu kiseonika i neutralizuje štetne gasove koje proizvodi niz sintetičkih materijala u nekoj prostoriji. Lako se i održava – ne zahteva preterano zalivanje jer u listovima čuva vodu za “crne dane”.


SOBNA LOZICA

izvor: flopedia.ru

Ova sobna biljka koja podseća na mini vinovu lozu, ponaša se kao bršljan – brzo obnavlja strukturu svojih listova i raste prema svetlu. Lako se prilagođava u prostorijama sa suvim vazduhom i stoga je mnogi kafići imaju u delovima gde je dozvoljeno pušenje. Zahteva redovno zalivanje na mestu gde nema puno hlada.