Kvalitetni međuljudski odnosi ne podrazumevaju savršenstvo u komunikaciji, već umeće da svako izvuče najbolje iz sebe i okoline i da nauči kako na pravi način da uskladi misli, osećanja i postupke.

ei

Stručnjaci smatraju da je potrebno posedovati određeni stepen emocionalne i socijalne inteligencije kako bi uspostavili kvalitetne i čvrste odnose sa drugima.


Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja osećanja, njihovog jasnog indentifikovanja i razumevanja. Ona obuhvata i veštinu kontrolisanja i izražavanja misli. Osećanja imaju značajnu ulogu u savladavanju svakodnevnih situacija, komunikaciji sa drugim osobama i donošenju odluka. Postoje skale po kojima se ona može meriti, a takođe i mogućnosti da se poveća.

Emocionalno inteligentna osoba neće se lako zbuniti, retko će reći ili učiniti nešto zbog čega će žaliti, prihvata izazove, odoleva pritiscima i stresu, samopouzdana je i svesna svojih vrednosti, zadovoljna životom, gradi dobre odnose sa drugima, iskrena je i optimistična.

Nudimo vam nekoliko saveta kako da povećate emocionalnu inteligenciju i značajno doprinesete poboljšanju emotivnih odnosa:

Naučite da prepoznate osećanja
Postavite sebi pitanje “kako se osećam?”. Ako su vama ovladale različite emocije, prepoznajte ih i poređajte po značaju. Nemojte ih preuveličavati, niti umanjivati.

Budite odgovorni prema svojim emocijama
Prepoznajte emociju i pokušajte razumeti zbog čega se tako osećate.

misli osecanja

Predvidite svoja osećanja
Učite da unapred predvidite kako ćete reagovati na određenu situaciju ili događaj. Tako ćete moći da izbegnete akcije koje će u vama proizvesti negativna osećanja.

Interesujte se za osećanja drugih
Ako nemate razvijenu empatiju, ne možete znati kako se oseća druga osoba, zato pitajte. Slušajte pažljivo i potrudite se da ih razumete da biste mogli saosećati sa njima.

handss1

Ne budite previše osetljivi
Kad neko ima stav sa kojim se ne slažete, ne treba odmah da protivrečite ili da pređete u napad. Naučite da prihvatite kritiku. Cenite iskrenost drugih i obratite pažnju na vrednost njihovih zapažanja i ideja.

Temeljno razmotrite probleme
Loša situacija ne znači da vam se ruši ceo svet. Razmislite dobro o ozbiljnosti vašeg problema u odnosu na druge. Koliko će vam on biti značajan kroz koju godinu, mesec ili već sutra?

prjateljke

Naše reakcije na druge i njihove reakcije na nas proizvode mnoštvo hormona važnih, između ostalog, za rad srca i drugih organa, za održavanje imunološkog sistema…Po mišljenju Danijela Golemana, psihologa i stručnjaka za emocionalnu i socijalnu inteligenciju, dobri odnosi na nas deluju kao vitamini, a loši kao otrovi. Nije lako prepoznati osećanja i ovladati njima, ali veština emocionalne inteligencije se vremenom uči i razvija.