Kokos je jedna od najstarijih i najblagotvornijih namirnica koja se koristi u službi zdravlja i lepote. Primena ove zdrave i vredne biljke je raznolika i zbog toga retko koje voće može da se sa njim poredi. Ovaj čudesan dar iz prirode obiluje kvalitetnim sastojcima i ima lekovita svojstva bilo da se koristi u vidu ishrane ili površinski nanosi na kožu.


SASTAV KOKOSOVOG ULJA
Kokosovo ulje, koje je ujedno i jestivo ulje dobija se postupkom hladnog ceđenja mesa zrelog ploda kokosove palme. Preko 90% kokosovog ulja čine zasićene masne, 6% mononezasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Pored laurinske kiseline, sadrži i oleinsku, miristinsku, palmitinsku, kaprinsku i mnoge druge vredne kiseline koje imaju antibakterijska i antimikrobska dejstva. Takođe sadrži i vitamine, izuzetno vitamin E koji je odličan antioksidans i štiti kožu od starenja i propadanja.

Kada se govori o upotrebi kokosovog ulja u službi zdravlja i nege tela, misli se na devičansko – nerafinisano, odnosno hladno ceđeno ulje.

Za razliku od industrijski dobijenog rafinisanog ulja, hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena ili ploda. Takvo ulje je potpuno čisto i ne prolazi ni kroz jednu od najmanje 6 faza rafinacije i u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega masne kiseline kojima seme ili plod prirodno obiluje.

Kokosovo ulje kao prirodno sredstvo za regeneraciju i lečenje kože

Zbog svog svojstva antioksidansa, kokosovo ulje sprečava prodiranje bacila u kožu, otklanja mrtve ćelije kože i usporava starenje iste. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, odlično hidrira suvu i ispucalu kožu. Ovaj prirodni izvor specijalnih masnih kiselina sprečava ćelije da izgube vlagu i time čine kožu glatkom i mekom.

Obzirom da jača snagu vezivnog tkiva, regeneriše i hidrira kožu a pored toga ima prijatan miris, kokosovo ulje se vrlo često koristi za masaže. Kokosovo ulje je efikasano u estetskim tretmanima ali i u lečenju kože, pogtovu kada su u pitanju bubuljice i akne, kao i ekcemi i dermatitis. Posebno se preporučuje trudnicama jer pomaže u prevenciji nastanka strija. Zbog svog antiupalnog i zaceljujućeg svojstva uspešan je u saniranju ožiljaka i opekotina. Pogoduje lečenju svih kožnih bolesti izazvanih bakterijama, virusima ili gljivicama.

Kokosovo ulje u borbi protiv akni

Ovo čudotvorno ulje je dragocen i sastavni deo kozmetičkih proizvoda namenjen kako za telo tako i za kožu lica. Tajna lepote kokosovog ulja je laurinska kiselina koja je ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Kiselina pomaže u eliminisanju bakterija koje izazivaju akne na licu. Smatra se da pomaže i u regulisanju količine subuma koji takođe igra bitnu ulogu u pojavi akni i bubuljica.

Kokosovo ulje smanjuje pojavu bora oko očiju

Bore na licu nastaju kada koža izgubi elastičnost. Koža oko očiju je tanka i samim tim sklonija isušivanju, međutim zbog svojih izvanrednih sastojaka, kokosovo ulje doprinosi očuvanju vitalnosti i elastičnosti kože. U održavanju mladolikog izgleda značajnu ulogu igra kolagen koji zajedno sa trigliceridima iz ulja reaguje sa molekulima proteina i tako dubinski prodire pod kožu, hrani je i obnavlja. Redovnim tretmanom nećete izbrisati bore, ali ćete umanjiti njihovo nastajanje a kožu održati zdravom, hidriranom i elastičnijom.

Nega kokosovim uljem za sve tipove kose

Kokosovo ulje je opravdano jedno od najpopularnijih ulja za negu bilo kog tipa kose. Ako je kosa često tretirana feniranjem, farbanjem, pranjem, ako je izložena suvom i toplom vazduhu, takve situacije predstavljaju stres za kosu. Molekuli kokosovog ulja prodiru u unutrašnjost dlake, regenerišu je, hrane i obnavljaju. Takođe, vraća sjaj krtoj i beživotnoj kosi čineći je lepršavom i mekom.

Zahvaljujući brojnim proteinima koje sadrži, kokosovo ulje pomaže da održite kosu zdravom i ojačanom. Ulje olakšava rasčešljavanje duge kose, smanjuje njeno lomljenje a ujedno time podstiče i rast iste. Kokosovo uje hrani hemijski tretiranu kosu i reguliše masnoću kao i pH vrednost kose. Osobe koje farbaju kosu, uljem mogu doprineti intezivnijoj boji jer dobro prodire u vlas.

Kokosovo ulje kao odličan preparat protiv peruti

Upravo je kokosovo ulje odličan preparat protiv dosadne peruti koju izazivaju gljivice. Ovo ulje odlikuje antibakterijsko i protivgljivično dejstvo koje se pokazalo kao uspešno u borbi protiv peruti i seboreje.

Kako bi eliminisali perut, potrebno je da kožu glave namažete kokosovim uljem i pustite da odstoji par sati pre pranja kose ili je ostavite zamotanu u peškir tokom noći i ujutru je dobro isperite. Isti postupak je dovoljno ponoviti dva puta nedeljno.

Kokosovo ulje ima višenamensku upotrebu i zbog toga retko koje ulje može da mu parira. Osim što je korisno kada se koristi površinski, od izuzetne je važnosti napomenuti da je posebno zdravo i kada se unosi u organizam. Takvo konzumiranje višestruko povećava njegovu potencijalnu korisnost.