Postoji uvreženo mišljenje da kupovni dezodoransi sa hemijskim antiperspirantima mogu štetno uticati na rad nekih žlezda, a posebno na zdravlje grudi. Mnoge studije tokom poslednjih nekoliko godina bavile su se upravo ovom temom i teorijom da antiperspiranti i dezodoransi na bazi aluminijuma mogu povećati rizik za dobijanje raka dojke kod žena i za dobijanje raka prostate kod muškaraca.


Primarni sastojak u većini dezodoransa je aluminijum – sastojak koji blokira znoj da izađe iz pora i dodje u dodir sa bakterijama (neprijatni mirisi nastaju kada znoj dođe u dodir sa bakterijama na koži, a znoj sam po sebi nema miris). Prema autorima ovih studija, većina karcinoma razvija se u gonjem, spoljašnjem delu dojke, u delu koji je najbliži pazuhu. Studije su pokazale da se hemikalije u dezodoransima, uključujući i aluminijum, apsorbuju u kožu, posebno ako je ta koža oštećena od brijanja ili sveže obrijana. Takve hemikalije interaguju sa DNK što može dovesti do kancerogenih promena u ćelijama ili na funckionisanje ženskog hormona estrogena.

bigstock breast cancer 25757555 300x234 Dezodorans prirodne alternativezdravlje uradi sama novosti %tagS obzirom na to da je računica takva da je jedna od osam žena sklona razvijanju raka dojke u nekom trenutku svog života, činjenica da dezodoransi mogu doprenuti ovoj statistici, veoma je zabrinjavajuća. Međutim, Svetska Zdravstvena Organizacija skoro je objavila da nisu u obavezi da klasifikuju neke vrste dezodoransa kao kancerogene iz razloga što istraživanja nisu potpuna, ma šta to značilo.

Kako bi bili sigurniji pri odluci tokom kupovine, savetujemo vam da pri kupovini dezodoransa proverite sastav jer postiji 5 toksičnih sastojaka koji se mogu pronaći u nekim dezodoransima, a koji svakako nisu poželjni, a to su: paraben, propylene glycol, phthalates, triclosan (koji je klasifikovan kao pesticid od strane Svetske Zdravstvene Organizacije) i naravno aluminijum.


Bilo kako bilo, svakako je dobro reagovati preventivno i stoga vam nudimo nekoliko saveta kako da zaustavite neprijatno znojenje na prirodan način. Priroda krije i daruje čuda, stoga nije neobično što postoje i male tajne prirode kada je u pitanju zaustavljanje neprijatnog mirisa ispod pazuha. Prirodni dezodoransi su odlična alternativa jer ne sadrže hemijske sastojke koji mogu izazvati promene na koži i alkohol koji je isušuje.

natural deodorant recipe guide Dezodorans prirodne alternativezdravlje uradi sama novosti %tagZa pripremu sopstvenog dezodoransa možete koristiti maslinovo ulje, sodu bikarbonu, pčelinji vosak, eterična ulja lavande, cimeta, limete i ruzmarina pa čak i neke vrste čajeva (npr.čaj od nane)!

Prirpema dezodoransa vrlo je jednostavna:

 Pomešajte neke od navedenih ili sve sastojke dok se ne sjedine u kompaktnu smesu, a potom tu istu smesu odložite u teglicu. Dobro je zatvorite i ostavite nekoliko sati na tamnom i suvom mestu da odstoji. Nakon što se smesa zgusne, stavite je u hermetičku ambalažu ili dobro zatvorite teglicu kako dezodorans ne bi došao u dodir sa vlagom.

Već duže vreme predmet raznih diskusija, lekara, naučnika i kozmetičara jeste uticaj kozmetičkih preparata protiv znojenja (dezodoransi – antiperspiranata ) na pojavu tumora i cisti na grudima(tumor dojki kao posledica aluminijumovih soli).Prirodna funkcija našeg organizma je da putem kože izbacuje toksine i štetne materije, a to se upravo dešava kada se znojimo, zato se ovaj proces ne sme veštački zaustavljati jer kasnije može doći do nepotrebnih komplikacija.
Ono što je neophodno jeste da se, pored toga što je znojenje normalno za kožu, zaustave neprijatni mirisi.