Svaka žena, pa i svaki treći muškarac ima celulit. Postoji toliko raznih tehnika za uklanjanje ovog kožnog prokletstva, ali u većini slućajeva potrebno je izdvojiti velike sume novca. Svakako je poželjna i fizička aktivnost, ali nekima ni to nije dovoljno kako bi ga se rešili.

Kao i u svemu, priroda se i ovde pobrinula da pokloni rešenje, ali ne zaboravite da je istrajnost ključ uspeha. Pročitajte nekoliko saveta za poboljšanje uklanjanja celulita prirodnim putem.


Celulit može snaći i najmršavije osobe. Uzroci su raznovrsni – hormonalna neravnoteža, spora cirkulacija, prevelika telesna težina pa i nasledne crte. No, ishod je isti. Potkožne ćelije se naduvavaju i pune masnoćama i stvara se utisak da koža liči na narandžinu koru.

Kako te ćelije rastu, ugrožavaju i krvne i limfne sudove, otežavaju cirkulaciju i zadržavaju vodu. Izbegavajte pretesnu odeću, naročito na kukovima i butinama, kao i previsoke potpetice.


Velike promene telesne težine, masna hrana, začinjena i preslana jela su takođe uzročnici celulita. Pijte što više tečnosti, vežbajte da podstaknete cirkulaciju i upražnjavajte lekovitu drenažu.


Diuretička limunada

Svakog jutra popijte sok od jednog limuna, čist ili razblažen u mlakoj vodi, i to najmanje pola sata pre doručka. Najbolje bi bilo da ostavite isceđen limun da odstoji u čaši na sred mermerne ploče za kuhinju, preko noći, pokriven. To će delovati diuretički i protiv nadimanja.


Suvi piling

Pre tuširanja izvedite suvi piling po koži sa celulitom, grubom rukavicom, naročito insistirajući na nogama i bokovima i trljajući odozdo naviše. Na rukavicu stavite kašiku crne kafe. To trljanje aktiviraće cirkulaciju, skinuti izumrle ćelije i olakšati dejstvo lekovitih materija.


Masaža i drenaža

Pomešajte dve supene kašike gline i istu količinu vode. Ostaviti glinu da se navlaži pa dodajte jednu kafenu kašičicu ulja lešnika, dve kapi uljane esencije limuna i isto toliko uljane esencije čempresa, kleke ili ruzmarina i promešajte da dobijete glatku smesu.

Malo navlažite kožu i nanesite masu pa masirajte kružnim pokretima. Isperite hladnom vodom, ponavljajte tretman dva do tri puta nedeljno.


Kataplazma od gline

Otprilike jednom nedeljno stavljajte debelu kataplazmu od gline, odnosi sastojaka zavise od površine koju ćete pokriti. Na tri supene kašike gline, dodajte dve kapi uljane esencije od crnog bibera, limuna i grejpfruta.

Stavite smesu na apsorbujući papir i okrenite glinu ka koži. Obmotajte zavojem ili nekom lepljivom medicinskom trakom i pustite da deluje oko pola sata. Skinite veći deo gline lopaticom i isperite kožu hladnom vodom.


Masaža za učvršćivanje

Posle primene kataplazme i pilinga grubom rukavicom, izmasirajte se uljem koje učvršćuje kožu i izvlači nečistoće. A sastoji se od 5 kapi uljane esencije limuna i isto toliko esencije geranijuma ili crnog bibera, rastvorenih u 50ml ulja makadamije.

Još neke uljane esencije

Uljane esencije kedra, grejpfruta, žalfije, crvene mirte, crnog bibera i limunske trave su se pokazali kao vrlo efikasne u borbi protiv celulita. Biljno ulje kalofile dobro deluje na cirkulaciju.

Imajte u vidu da uljane esencije nisu preporučljive za trudnice i dojilje, ali danas se mogu naći preparati koji su manje invazivni i takođe prirodni koji bi poslužili kao alternativa.